Δεν αλλάζει τίποτα στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας - Τι λέει στο Dnews o γενικός γραμματέας Ιθαγένειας

Δεν αλλάζει τίποτα στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από Έλληνες της Διασποράς και οι ομογενείς μας δεν θα χρειαστεί να περάσουν από εξετάσεις ελληνομάθειας όπως λανθασμένα καταγράφηκε σε ομογενειακά ΜΜΕ.

«Όλο το θέμα οφείλεται σε παρεξήγηση» δηλώνει ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας σε επικοινωνία του Dikaiologitika News κληθείς να σχολιάσει

τις έντονες αντιδράσεις και τα πολλά δημοσιεύματα ειδικά στις ΗΠΑ.

«Η συγκεκριμένη διάταξη για τις εξετάσεις θα συνεχίσει να αφορά τους αλλογενείς, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να διαχωρίζει τους αλλοδαπούς από την ελληνική ομογένεια, και προσδιορίζεται ρητά στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση .Και όχι φυσικά στους ομογενείς μας οι οποίοι θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη διαδικασία» τονίζει ο κ. Μπαλέρμπας.

Αρχικά, οι ομογενείς ‘’εξεγέρθηκαν’’ καθώς νόμισαν ότι θα χρειαστεί να περάσουν από κόσκινο και να δώσουν εξετάσεις ελληνομάθειας για να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. Θεωρήθηκε δε πως μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση που χωρίζει την Ελληνική Διασπορά με την πατρίδα. Στα ομογενειακά ΜΜΕ καταγράφονται οργισμένα δημοσιεύματα και οργανώσεις ετοίμαζαν διαμαρτυρίες προς την ελληνική κυβέρνηση σε μια περίοδο που πολλοί ειδικά στις ΗΠΑ επιδιώκουν υπό το φόβο του κορονοιού να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Covid μεγαλώνει τη νοσταλγία των ομογενών

Η παρεξήγηση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις στις; ΗΠΑ όπου η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Τράμπ προκαλεί μεγάλη ανησυχία αν όχι τρόμο στους ομογενείς που αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο λόγω των σαφώς λιγότερων κρουσμάτων συγκριτικά με τις ΗΠΑ αλλά και της ορθολογικής αντιμετώπισης από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σε δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας ‘’Εθνικός Κήρυκας’’ αναφέρεται μάλιστα πως από τον Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία μέχρι σήμερα οι αιτήσεις των Ελληνοαμερικανών για τους ίδιους και τα παιδιά τους σχετικά με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας αυξήθηκε κατά 300%. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας περί νέας έξαρσης του ιού μέσα στο φθινόπωρο και στον χειμώνα που έρχεται.

Εξετάσεις ελληνομάθειας

Σύμφωνα με με το νέο σχέδιο νόμου οι αλλογενείς (και όχι οι ομογενείς) θα κληθούν σε γραπτή δοκιμασία, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ελληνομάθεια τους , Οι εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν γραπτά τεστ ελληνικής γλώσσας, κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς και εξέταση γνώσεων στοιχείων ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της χώρας. Αυτές οι θεματικές ενότητες θα εξετάζονται μέσω τυχαίας επιλογής από τράπεζα θεμάτων 300 τουλάχιστον ερωτήσεων, η οποία τηρείται με μέριμνα και ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Η τράπεζα θεμάτων θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του ιστοτόπου του υπουργείου Εσωτερικών. Από τις εξετάσεις απαλλάσσονται όσοι έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά σχολεία και έχουν διδαχθεί την ύλη του υπουργείου Παιδείας και όσοι έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό Α.Ε.Ι. ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, από ελληνικό Α.Ε.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα