Χρυσοχοΐδης: «Αν δεν κάνουμε κάτι, οι ροές θα περάσουν από πάνω μας...»

«Φιλόδοξο και τολμηρό» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το νέο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται, χαρακτηρίζοντας το ως «προσωπικό στοίχημα».

Επιπλέον, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «αν δεν κάνουμε κάτι, οι ροές θα περάσουν όχι δίπλα μας, αλλά από πάνω μας». Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το μεταναστευτικό θα συνεχιστεί για δεκαετίες.

«Αν το κρύβουμε σαν την στρουθοκάμηλο τότε οι ροές θα περάσουν από πάνω μας όχι δίπλα μας. Θα το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά.

Θα φυλάξουμε τα σύνορά μας, θα ετοιμάσουμε την Διοίκηση και θα οργανώσουμε την κοινωνία».

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν 470 υπάλληλοι στην υπηρεσία ασύλου ενώ έδωσε ορισμένα στοιχεία για το πρόβλημα.

Όπως είπε, υπάρχουν 88.000 εκκρεμείς αιτήσεις και η αναμονή είναι 2,5 χρόνια για να προσδιοριστεί δικάσιμος. Υπάρχουν 14.000 προσφυγές επί αποφάσεων ενώ οι επιστροφές είναι μόλις 1806.

«Δεν λειτουργεί αποτελεσματικά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, σωρεύει αιτήσεις, στοιβάζει ανθρώπους, δεν διακρίνει πρόσφυγες και μη, ενώ δοκιμάζει τις αντοχές των δομών. Είναι αδιέξοδο η παθητική πολιτική. Αυτές τις αβελτηρίες αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο».

«Μεταξύ των στόχων του νομοσχεδίου είναι να γίνει ενιαίο το θεσμικό πλαίσιο, να επιταχύνει τις διαδικασίες στις 60 μέρες ώστε να ξέρει ο αιτών τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και να "αποτρέψει κάθε παρελκυστική τακτική να υπάρχουν χιλιάδες που περιμένουν αενάως χωρίς τελεσιδικία για 5,5 χρόνια» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Γιατί το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση της ένταξής τους στο σύστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα