Χρήστος Χαρπαντίδης: Ο αεικίνητος Θεσσαλονικιός που «μετασχημάτισε» μια ελληνική καπνοβιομηχανία σε πρωτοπόρο εταιρεία τεχνολογίας

Η πορεία του Θεσσαλονικιού Χρήστου Χαρπαντίδη από τους δρόμους γύρω από το Χαριλάου έως το τιμόνι της Παπαστράτος και τη θέση του Αντιπροέδρου Ευρώπης της PMI.

Η Παπαστράτος ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της. Μια από τις πλέον επιδραστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από το 2023 θα αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας ομάδας 12 χωρών, καθώς καθίσταται το Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris

International (PMI) για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κινητήριος δύναμη της μετεξέλιξης της Παπαστράτος, ο αεικίνητος Χρήστος Χαρπαντίδης τίθεται επικεφαλής και χρίζεται Αντιπρόεδρος Ευρώπης.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1970, ο Χρήστος Χαρπαντίδης μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο Χαριλάου. Η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και τον Άρη μπορεί να τον χαρακτηρίζουν, ήταν όμως το ανήσυχο πνεύμα του που τον οδήγησε να σπουδάσει από τη μια στο Φυσικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από την άλλη να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτώντας μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά (ΜΑ) και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Kent. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών στα πανεπιστήμια Stanford και Duke.

Αεικίνητος, ο Χρήστος Χαρπαντίδης ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή το 1997, ως ασκούμενος στους τομείς Marketing & Πωλήσεις στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, για να φθάσει, το 2003, στην οικογένεια της Παπαστράτος αναλαμβάνοντας την ευθύνη σημαντικών θέσεων στο εμπορικό τμήμα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι το ίδιο έτος που η Παπαστράτος χρίζεται θυγατρική εταιρεία της PMI.

Η ανέλιξη του μέσα στην ίδια εταιρεία είναι ενδεικτική της επιμονής και του οράματος του.

Από το 2012 έως το 2015, ανέλαβε ανώτερες διοικητικές θέσεις στη PMI στη Λωζάνη της Ελβετίας, στο τμήμα της Στρατηγικής Πωλήσεων και στη συνέχεια στο τμήμα Εμπορικής Διάθεσης προϊόντων νέας γενιάς. Τον Αύγουστο του 2015, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος και Επικεφαλής της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ευθύνη τις Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα. Ένα χρόνο μετά η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης διευρύνεται εντάσσοντας στον τομέα ευθύνης του Χρήστου Χαρπαντίδη και τις Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ωστόσο, για τον Χρήστο Χαρπαντίδη η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα μονοδιάστατο χαρακτήρα. Αντιθέτως, ο ρόλος μιας επιχείρησης, ειδικά μιας που θέλει να ηγηθεί του κλάδου της και πέραν αυτού, θα πρέπει να ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο των ποσοτικών δεικτών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική κοινωνική ευθύνη που τη συνοδεύει.

Δεν προσπάθησε, άλλωστε, ποτέ να υπεκφύγει των ευθυνών που συνοδεύουν μια καπνοβιομηχανία, όπως ήταν η Παπαστράτος. Έχει αναγνωρίσει, άλλωστε, ότι το τσιγάρο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί και για τον κ. Χαρπαντίδη η Παπαστράτος θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης.

«Το όραμα της εταιρείας μας είναι να τελειώνουμε με το τσιγάρο», δήλωνε σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο μη καπνιστής επικεφαλής της Παπαστράτος, σημαίνοντας μια αλλαγή στην κουλτούρα της βιομηχανίας.

Το IQOS είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μετασχηματισμού προς ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Η χρονιά ορόσημο, για τον ίδιο τον κ. Χαρπαντίδη, την Παπαστράτος και την πορεία προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, ήταν το 2017.

Τότε, ηγήθηκε της επένδυσης 300 εκατ. ευρώ που μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος σε ένα από τα ελάχιστα παραγωγικά και εξαγωγικά κέντρα καινοτόμων προϊόντων καπνού της PMI. Οδήγησε τον μετασχηματισμό της κορυφαίας ιστορικής ελληνικής καπνοβιομηχανίας σε μια παγκοσμίως πρωτοπόρο εταιρεία τεχνολογίας.

Μια καπνοβιομηχανία, λοιπόν, «έκοψε» το τσιγάρο. Το 2018 το εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο σταματά να παράγει τσιγάρα μετά από 87 χρόνια…

Την ίδια χρονιά, το 2018 οι χώρες ευθύνης του κ. Χαρπαντίδη ενισχύονται με την προσθήκη των Κροατία και Σλοβενία φτάνοντας συνολικά τις 7. Ο ρόλος της Παπαστράτος συνέχισε να αναβαθμίζεται και με τον Χρήστο Χαρπαντίδη στο τιμόνι ενισχύονται οι επενδύσεις στη χώρα μας.

Το 2021 ηγείται επένδυσης 125 εκατ. ευρώ και φέτος ολοκλήρωσε επιπλέον επένδυση ύψους επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας συνολικά τα 550 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία ενισχύθηκε με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, 400 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν το 2017, 185 το 2021 και πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας το 2022.

Πέραν του οράματος για το μετασχηματισμό της Παπαστράτος από κορυφαία καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, ο Χρήστος Χαρπαντίδης οραματίζεται και εργάζεται για μια ισχυρότερη εθνική οικονομία, με ισχυρές καινοτόμες βιομηχανίες και μια δικαιότερη και υγιέστερη κοινωνία. «Θα πάμε σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο και συντομότερα από ό,τι μπορεί να πιστεύουμε», επαναλαμβάνει διαρκώς ο κ. Χαρπαντίδης.

Το 2022 στην Παπαστράτος , το 41% των θέσεων ευθύνης καλύπτεται από γυναίκες, ενώ από το 2019 είχε αναδειχθεί 1η εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary Certification. Το 2020 η Παπαστράτος υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας, ενώ από 2021 δίνονται συν 9 εβδομάδες γονική άδεια για το κύριο άτομο φροντίδας.

Το κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας, υπό την καθοδήγηση του δεν σταματά εκεί. Το 2019 δωρίζονται 20 πυροσβεστικά οχήματα, στο ξεκίνημα της πανδημίας της Covid-19 το 2020 προχωρά στη δωρεά 50 αναπνευστήρων για ΜΕΘ, 70 χιλιάδες δέντρα αναδασώνονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και το πρώτο ηλεκτροκίνητο σκάφος δωρίζεται στη Χάλκη το 2021, ενώ το 2022 η Παπαστράτος προχωρά στη δωρεά 18 γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Το 2023 συνιστά μια νέα σελίδα στην πορεία του Χρήστου Χαρπαντίδη και της Παπαστράτος. Το νέο έτος τον υποδέχεται «στην κορυφή» ενός cluster χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης τοποθετείται Αντιπρόεδρος Ευρώπης της PMI και επικεφαλής του Διοικητικού Κέντρου 12 χωρών και συγκεκριμένα των Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο.

#ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ #ΧΡΗΣΤΟΣ_ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα