Χονγκ Κονγκ: Γιατί η στρατηγική «Zero COVID» απέτυχε οικτρά στην εποχή της Όμικρον

Στην εποχή της Όμικρον, το Χονγκ Κονγκ έγινε η πόλη με το χειρότερο δείκτη θνητότητας COVID στον κόσμο, καθώς η στρατηγική «Zero COVID» αδυνατούσε να ελέγξει το άκρως μεταδοτικό στέλεχος.

Το Χονγκ Κονγκ κατέχει το χειρότερο ποσοστό θνητότητας COVID-19, παρόλο που έχει κορυφωθεί το χειρότερο κύμα του κορονοϊού, σύμφωνα με ειδικούς

για θέματα υγείας. Αντιμέτωποι με την άνευ προηγουμένου διασπορά της Όμικρον, το Χονγκ Κονγκ έχει δει μία τεράστια αύξηση κρουσμάτων, που οδήγησε τις αρχές να επιβάλλουν σκληρά μέτρα και υποχρεωτικό testing, σύμφωνα με το news4health.gr.

O Gabriel Leung, κοσμήτορας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Leung, το 5ο κύμα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 κορυφώθηκε στις 4 Μαρτίου. Ο εκτιμώμενος αριθμός μέχρι τις 7 Μαρτίου είναι 1,8 εκατ. άτομα. Ο αριθμός των καθημερινών μολύνσεων αναμένεται να πέσει κάτω από τους 1.000 στα τέλη Απρίλη και κάτω από τους 100 στα μέσα Μαΐου.

5th wave has peaked on March 4. Estimated no of people infected by March 7 = 1.8M (1.0-2.7M). No of daily infections to fall below 1,000 by end Apr and to below 100 by mid May…2/n

Gabriel Leung (@gmleunghku) March 8, 2022

Η στρατηγική Zero COVID αποτυγχάνει στην εποχή της Όμικρον

Επί 2 χρόνια, το Χονγκ Κονγκ έχει προτεραιοποιήσει μία στρατηγική «zero COVID», που ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια της Κίνας να ελέγξει τις μολύνσεις στην Κίνα. Αυτή η στρατηγική είχε φέρει κάποια αποτελέσματα. Ωστόσο, μόνο στο 2022, το Χονγκ Κονγκ είχε περισσότερα κρούσματα από όσα είχε το 2020 και το 2021 μαζί.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο facebook έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκρηξη της επιδημίας στο Hong Kong όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε η τακτική zero Covid.

«Εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Omicron και κυρίως του μικρού χρονικού διαστήματος από την μόλυνση μέχρι την μετάδοση οι πρακτικές zero covid έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα. Το βασικό στοιχείο που φαίνεται ότι παίζει ρόλο στην πίεση στο σύστημα υγείας είναι τα μεγάλα εμβολιαστικά κενά στους άνω των 60. Η περίπτωση του Hong Kong δυστυχώς επιβεβαιώνει καταρχήν ότι η Omicron είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή το μαζικό testing. Δεύτερον ότι αν και η Omicron είναι ηπιότερη των προηγούμενων παραλλαγών, ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ο καθολικός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι η διάθεση περισσότερων κρεβατιών για μολυσμένους ασθενείς είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας στην πόλη. Η Νοσοκομειακή Αρχή του Χονγκ Κονγκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα νοσοκομεία είχαν πληρότητα 89% σε όλη την πόλη. Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από εργολάβους κατασκευής στην Κίνα για την ταχεία κατασκευή νέων ιατρικών εγκαταστάσεων για να μειώσει την πίεση στο σύστημα υγείας του Χονγκ Κονγκ.

Χονγκ Κονγκ: Το χειρότερο ποσοστό θανάτων COVID

Μέχρι σήμερα ο δείκτης θανάτων του Χονγκ Κονγκ ανά 1 εκατ. άτομα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Σύμφωνα με δεδομένα από το Our World in Data, το Χονγκ Κονγκ μετράει 29,18 θανάτους ανά εκατ. άτομα στο 7ημερο κυλιόμενο μέσο όρο μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Παρόλο που η πόλη έχει χορηγήσει πάνω από 13 εκατ. δόσεις COVID σε ένα πληθυσμό 7,4 εκατ ατόμων, τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού στους ηλικιωμένους πολίτες συμβάλλουν στον υψηλό δείκτη θανάτων. Μόνο το 61% όσων είναι άνω των 70 ετών και 32% άνω των 80 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως (2 δόσεις), σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα.

Το 91% από τους συνολικά 2.578 θανάτους COVID έχουν καταγραφεί τους τελευταίους 3 μήνες, με την πλειοψηφία να αφορά άτομα άνω των 70 ετών. Η πόλη κατέγραψε 160 νέους θανάτους COVID την Τρίτη 8 Μαρτίου.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι μπορεί να μετρήσουν πάνω από 5.000 θανάτους μέχρι τον Μάιο και αυτό θα επηρεαστεί από το κατά πόσο τα συστήματα υγείας θα έχουν πιεστεί υπερβολικά. Μία δυσοίωνη εκτίμηση που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο έκανε λόγο για 7.000 θανάτους στο Χονγκ Κονγκ μέχρι τον Ιούνιο.

Επιστρατεύονται τα υποχρεωτικά μαζικά τεστ

Το Χονγκ Κονγκ την προσπάθειά του να ελέγξει τον ιό ανακοίνωση ένα σχέδιο εκτεταμένου testing σε όλο τον πληθυσμό, με κάθε πολίτη να υποχρεούται να πραγματοποιήσει 3 rapid test. Τα τοπικά μίντια ανέφεραν ότι το σχέδιο θα ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου και θα διαρκέσει 9 μέρες.

Ωστόσο, νέα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το testing μπορεί να αναβληθεί μέχρι τον Απρίλιο σε μία προσπάθεια μείωσης του τεράστιου ποσοστού θνησιμότητας στην πόλη, ανέφερε η South China Morning Post.

Keywords
Τυχαία Θέματα