Χίμκι- Παναθηναϊκός 103-86 : Η άμυνα της ντροπής

Ο Παναθηναϊκός πήγε στην Μόσχα να αντιμετωπίσει την Χίμκι με λάθος τρόπο. Ξέχασε την άμυνα και πήγε να κερδίσει τον αγώνα από την επίθεσή του. Γι’ αυτό και στο τέλος δεν έχασε απλώς με 103-86 αλλά και με διαφορά!!!

Δεν είναι καθόλου καλά τα μαντάτα πλέον… Ο Παναθηναϊκός έχει υποχωρήσει στο 2-3 και κυρίως έδειξε ότι ακόμα δεν έχει βρει ταυτότητα. Ο τρόπος που προσέγγισαν τον αγώνα ήταν τελείως λανθασμένος.

Ο

Παναθηναϊκός έδωσε επιθετικό ρεσιτάλ στο πρώτο ημίχρονο. Ισως πρόκειται για την κατάλληλη λέξη προκειμένου να περιγράψουμε αυτό που είδαμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, οι «πράσινοι» είχαν 10 ασίστ και… κανένα λάθος και στο τέλος του ημιχρόνου μόλις 2 λάθη και 17 ασίστ.

Η άμυνα ήταν ένα θέμα… Η είσοδος του Γουάιλι μετά το πρώτο μισό του πρώτου δεκαλέπτου, συνδυαστικά με την παρουσία του Ράις (ταυτόχρονα με τον Καλάθη) άλλαξαν τα δεδομένα. Ο Γουάιλι για έναν ακόμα αγώνα απέδειξε ότι έχει… πολύ μέλλον και ο Παναθηναϊκός πέτυχε διάνα. Ο Ράις ηρέμησε τον αγώνα και οι 4 ασίστ μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου ήταν πολύ σημαντικοί.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 29-25 στο τέλος της πρώτης περιόδου έχοντας… 13/18 σουτ και 20 πόντους μέσα από την ρακέτα.

Ο Παναθηναϊκός ξέχασε την άμυνα

Η άμυνα της Χίμκι δεν ήταν βέβαια τίποτα το σοβαρό αλλά οι «πράσινοι» λειτούργησαν σωστά. Ο Βουγιούκας έκανε… άνω κάτω τους Ρώσους. Ο Καλάθης οργάνωνε άριστα (8 ασίστ και κανένα λάθος σε 16 λεπτά στο πρώτο μέρος). Ο Παπαπέτρου λειτούργησε πολύ καλά σε όλα τα σχήματα ενώ ο Φριντέτ όταν επέστρεψε στο παρκέ έδειξε γιατί είναι… πολύ μεγάλος παίκτης. Γιατί διαθέτει απεριόριστο επιθετικό ταλέντο όχι μόνο στο να εκτελεί αλλά και να διαβάζει την αντίπαλη άμυνα… Ρωτήστε και τον Μήτογλου (6 πόντοι και 4 ριμπάουντ στο πρώτο μέρος) που αξιοποίησε άριστα την δημιουργία το0υ Φριντέτ.

Στα «συν» του πρώτου μέρους η πολύ καλή παρουσία του Τζόνσον (είχε προηγηθεί κι ένα πολύ καλό παιχνίδι με τον Αρη). Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με 55-50 στο τέλος του πρώτου εικοσαλέπτου έχοντας πολλά αξιοσημείωτα στατιστικά: 18/27 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 17 ασίστ, 2 λάθη και 4 κλεψίματα. Επίσης 32 πόντους μέσα από την ρακέτα και 25 από τους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Τα ερωτήματα είχαν να κάνουν με την άμυνά του (είχε δεχτεί 50 πόντους) αλλά και με το αν θα συνέχιζε στον ίδιο επιθετικό ρυθμό.

Δύσκολα τα πράγματα

Η απάντηση ήρθε από τις αρχές της 3ης περιόδου όταν με επιμέρους σκορ 10-2 η Χίμκι προηγήθηκε 60-57. Η λογική «βάζεις- βάζω» δεν είχε κανένα όφελος για την ελληνική ομάδα καθώς έπαιζε στον ρυθμό της Χίμκι. Οι Ρώσοι πέτυχαν 27 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και προηγήθηκαν 77-70 ένα λεπτό πριν το 30’ αλλά το τρίποντο του Ράις έδωσε ελπίδες στους «πράσινους». Πάντως ήταν εμφανές ότι ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε, για 10 λεπτά να κάνει ό,τι δεν έκανε για τριάντα: Να παίξει άμυνα.

Οι 77 πόντοι που είχε δεχτεί σε 30 λεπτά ήταν ανησυχητικοί. Κι ας είχε πετύχει 73 που δεν ήταν καθόλου κακή επίδοση.

Στο πρώτο τρίλεπτο της τελευταίας περιόδου η Χίμκι προηγήθηκε 87-75 καθώς οι αλλαγές στην άμυνα έβγαζαν τον Σβεντ με τον Μήτογλου. Ο ηγέτης της Χίμκι… χτύπησε ανελέητα και την ίδια στιγμή οι «πράσινοι» έδειχναν… εκτός κλίματος. Καθώς δεν έμπαιναν πλέον ούτε τα σουτ στην επίθεση.

Κάπου εκεί όμως ήρθε η στιγμή του Τζίμερ Φριντέτ. Με 2/2 τρίποντα του μεγάλου Αμερικανού σκόρερ ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 87-82 ενώ απέμεναν 5’31’’ για το τέλος του αγώνα. Η Χίμκι άρχισε πλέον να ανησυχεί. Και ο Φριντέτ έστελνε μηνύματα στην αντίπαλη άμυνα.

Πλέον δεν λειτουργούσε ούτε η επίθεση

Όμως ήταν ξεκάθαρο ότι αν άλλαζαν το παιχνίδι οι «πράσινοι» θα το έκαναν μόνο μέσα από την άμυνά τους.

Η οποία συνέχισε να μη λειτουργεί. Περίπου 4 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, μετά από τρίποντο του Γέρεμπκο η Χίμκι προηγήθηκε 92-82. Οι επιθέσεις του Παναθηναϊκού άρχισαν να είναι… συζητήσιμες. Η άμυνα έτσι κι αλλιώς ήταν «πληγή»! Και τα επιθετικά ριμπάουντ της Χίμκι πλήγωσαν ακόμα περισσότερο τον Παναθηναϊκό που βρέθηκε στο -11 (σκορ 95-84) ενώ απέμεναν 30 λεπτά για το τέλος.

ΧΙΜΚΙ (Κουρτινάιτις): Σβεντ 26 (2/8 τρίποντα, 7/8 δίποντα, 7 ασίστ), Μπούκερ 13 (2/3 τρίποντα), Τίμα 16 (4/7 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Καράσεφ 5, Ζάιτσεφ 7, Γέρεμπκο 14 (2/2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Γκιλ, Εβανς 10 (11 ριμπάουντ), Μπέρτανς 12 (3/5 τρίποντα).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Τόμας 10, Ράις 8 (2/5 τρίποντα, 5 ασίστ), Παπαπέτρου 9 (1/3 τρίποντα), Βουγιούκας 9, Τζόνσον 8 (1/2 τρίποντα), Φριντέτ 16 (3/8 τρίποντα), Καλάθης 10 (11 ασίστ), Γουάιλι 8, Μήτογλου 6 (5 ριμπάουντ), Μπεντίλ 2

Πηγή: Sportime.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα