Χατζηδάκης: Άσχετοι ή ψεύτες όποιοι λένε για κατάργηση του 8ώρου (βίντεο)

Επίθεση κατά εκείνων που μιλούν για «κατάργηση του 8ώρου» εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας.

Όσοι μιλούν για κατάργηση του 8ωρου «είναι παντελώς άσχετοι ή ψεύτες χωρίς χαλινάρι» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σχετικά με το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο. «Ακόμα και να ήθελε μια κυβέρνηση να καταργήσει το 8ωρο, το 5ήμερο τις 40 ώρες την εβδομάδα δεν μπορεί να το κάνει υπάρχει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εξηγώντας τις

σχετικές προβλέψεις που θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο σημείωσε «Εκείνο το οποίο θέλω να ξέρει ο κάθε τηλεθεατής παρότι δεν χρειάζεται, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδικό άρθρο που θα κατοχυρώνει το 8ωρο, 5ημερο, 40 ώρες την εβδομάδα. Η συζήτηση γίνεται για τη διεύθέτηση του χρόνου εργασίας που ισχύει 30 χρόνια στην Ελλάδα. Πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον άγγιξε.

{https://www.youtube.com/watch?v=I8EDxkTdG6k&t=1067s}

Βάση όπως σε όλη την Ευρώπη είναι το 8ωρο. Μπορείς να δουλέψεις παραπάνω στην περίπτωση των υπερωριών με συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου. Κανείς δεν είπε ότι καταργείται το 8ωρο τόσα χρόνια. Αυτό παραμένει, θα δοθεί η δυνατότητα για 150 ώρες τον χρόνο που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Το κυριότερο είναι ότι θεσπίζουμε θεσμό για να ελέγχονται όλα αυτά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι βασική παρέμβαση του νομοσχεδίου.

Η άλλη κατεύθυνση είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τι είναι αυτό; Είναι η δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος αν το θέλει να μπορέσει να έχει παραπάνω χρόνο στη διάθεσή του για την οικογένειά του, τον προγραμματισμό του. Ένας εργαζόμενος μπορεί να θέλει παραπάνω άδεια ή να θέλει να κάθεται τις Παρασκευές. Ποιος είμαι εγώ, εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πουν σ' αυτόν "όχι, θα δουλεύεις ακατέβατα και δεν μας ενδιαφέρουν οι επιλογές σου"».

Δίνουμε ατομικά στον εργαζόμενο το δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Αν ένας εργοδότης θέλει και ο εργαζόμενος αρνηθεί και εκείνος τον απολύσει. Η απόλυση είναι αυτοχρήμα άκυρη. Υπάρχει κι αυτή η θωράκιση του εργαζομένου. Κάνουμε δεκτό το αίτημα της ΓΣΕΕ για εισαγωγή ψηφιακής κάρτας εργασίας. Που θα καταγράφεται πότε έρχεσαι, πότε φεύγεις, τις άδειές σου... Θα χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης. Αν το ΣΕΠΕ βλέπει παραβιάσεις, θα πέφτουν καμπάνες.

Στη διαβούλευση σύντομα, μένουν κάποιες εσωτερικές συνεννοήσεις, προσθήκες κλπ όχι σε κομβικά σημεία. Προβλέπει μια σειρά από μέτρα μεταξύ των οποίων δίνουμε άδεια στους πατεράδες 14 μέρες πληρωμένη όταν γεννιέται το παιδί. Η γονική άδεια 4 μηνών πληρωμένη και για τους δύο γονείς. Αίρει αντικίνητρο για μη πρόσληψη γυναικών. Προστατεύεται ο πατέρας από απόλυση για 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού του».

 

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ8ΩΡΟΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα