Χάπια ιωδίου: Τα σενάρια συνωμοσίας και το «αντίδοτο» στις πυρηνικές απειλές

Πρόσφορο έδαφος και στην Ελλάδα βρίσκουν τα σενάρια συνωμοσίας σε σχέση με τις πυρηνικές απειλές και το αντίδοτο όπως είναι το ιώδιο.

Στα φαρμακεία, από το ρεπορτάζ του Dnews, προκύπτει ότι αρκετοί είναι εκείνοι που προσέρχονται για να ζητήσουν χάπια ιωδίου προβάλλοντας ένα σορό δικαιολογίες ώστε να τα εξασφαλίσουν χωρίς ιατρική συνταγή.

«Τα σκευάσματα δεν είναι επικίνδυνα γιατί η περιεκτικότητα σε ιώδιο είναι 500

φορές μικρότερες, αλλά σε κάθε περίπτωση συμβουλεύουμε τους πελάτες να απευθύνονται πρώτα στους γιατρούς γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για φάρμακα», λέει ο Θ. Παπαθανάσης μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Συλλογος τονίζει ότι τα σκευάσματα που κυκλοφορούν σχετίζονται με την ραδιενέργεια.

«Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής».

Σημειώνεται δε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως διαθέτει η Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα