Χανς Ζάιντελ: Η Ελλάδα σημαντικός γεωπολιτικός εταίρος της Γερμανίας στα Βαλκάνια

«Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός εταίρος της Γερμανίας στα Βαλκάνια, λόγω των μακρών σχέσεών της με τις χώρες αυτές εδώ και αιώνες, κάτι το οποίο υποτιμάται στη Γερμανία, αν και βλέπαμε πάντα την Ελλάδα ως λίκνο της Δημοκρατίας» δήλωσε η Ούρσουλα Μένλε.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Χανς Ζάιντελ (Hanns-Seidel), το οποίο πρόσκειται στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας συνέχισε:

«Ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία διαπίστωσε τώρα την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ενώ αρκεί μια ματιά στο χάρτη, είναι ότι «πάντα τοποθετούσαμε την Ελλάδα σε ένα άλλο μπλοκ χωρών από εκείνο των πρώην κομμουνιστικών. Αποκόπταμε τις χώρες αυτές και τις θεωρούσαμε ως μια άλλη, τελείως διαφορετική ομάδα χωρών από την Ελλάδα. Νομίζω πως αυτή είναι μια λογική εξήγηση».

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μονάχου και πρώην υπουργός Ομοσπονδιακών Υποθέσεων της Βαυαρίας, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή πρόσφατη ημερίδα του Ινστιτούτου Γκαίτε με θέμα "Ασφάλεια και Σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια", η οποία ασχολήθηκε με δύο θέματα: «H Eυρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων» και «ο νέος δρόμος του μεταξιού: Οι δραστηριότητες της Κίνας στα Βαλκάνια».

Ο κ. Βόλφ Κρουκ, επικεφαλής του «Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διατλαντικού Διαλόγου» του Ιδρύματος Χανς Ζάιντελ (Hanns-Seidel), ο οποίος συμμετείχε στην συζήτηση, συμφώνησε με την προσέγγιση της κ. Ούρσουλα Μένλε: «Eίχαμε πράγματι αποσυνδέσει την Ελλάδα από την περιοχή, αλλά νομίζω ότι εδώ και χρόνια όλοι έβλεπαν πόσο σημαντική είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και αναφορικά με τις σχέσεις της Ευρώπης προς την Τουρκία και την διείσδυσή της στα Βαλκάνια, όπως και την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας, το οποίο είναι ένα σχετικά νέο θέμα. Γι αυτό και επιλέξαμε το Συνέδριο με αυτήν την θεματική να γίνει αυτή τη φορά στην Αθήνα».

Keywords