Χαλάζι κατέστρεψε τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας (εικόνες)

Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας την καταστροφή που υπέστηκαν όλες οι υπαίθριες καλλιέργειες, από το χαλάζι που έριξε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή. Παντού καταστροφή…

«Τέτοιο χαλάζι είχαμε να δούμε 20 χρόνια. Ήταν σε μέγεθος κουφέτου και έπεφτε διαρκώς, επί μία ώρα. Ήταν σπάνιο φαινόμενο, που δυστυχώς μας κατάστρεψε», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο thebest.gr, ο αμπελοκαλλιεργητής και οινοπαραγωγός της Δυτικής Αχαΐας Παναγιώτης Κούκος.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Κούκος,

μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας το χαλάζι δεν είχε λιώσει…

«Οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν καταστραφεί – τονίζει ο κ. Κούκος και συνεχίζει – όλα τα βλαστάρια κόπηκαν και τα μπουμπούκια έχουν σπάσει. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 50% φέτος και υπάρχουν πάρα πολλοί στην περιοχή, που περιμένουν να ζήσουν από τα αμπέλια».

Το παρήγορο της υπόθεσης, εάν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο μετά από μια ολοκληρωτική καταστροφή, είναι ότι τουλάχιστον τα αμπέλια θα «ξαναπετάξουν» βλαστάρια και θα σωθεί κάπως η παραγωγή σταφυλιών.

Βέβαια, οι ζημιές δεν περιορίζονται μόνο στα αμπέλια, αλλά είναι εκτεταμένες σε όλες της καλλιέργειες.

«Ο,τι υπήρχε εκτός θερμοκηπίου, έχει καταστραφεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κούκος.

Πλέον οι καλλιεργητές αναμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές και να πάρουν μία αποζημίωση, η οποία φυσικά, δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια του εισοδήματός τους.

Πηγή: thebest.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα