Αύριο το κρίσιμο «ραντεβού» Χακάν Φιντάν - Γεραπετρίτη

Έφτασε η ώρα που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Με τα μάτια στραμένα στην γειτονική χώρα είναι όλοι, καθώς αύριο αναμένεται να συναντηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών άρχισαν να βελτιώνονται, ιδιαίτερα μετά τα εκλογικά αποτελέσματα και στα δυο κράτη.

Πρόγραμμα επίσκεψης εργασίας Υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη στην Άγκυρα

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

19:00 - Αναχώρηση

από Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
21:00 - Άφιξη στην Άγκυρα / Αεροδρόμιο Esenboğa

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

10:00 - Άφιξη σε Υπουργείο Εξωτερικών - Υποδοχή από Τ/ΥΠΕΞ - Φωτογραφία
10:05 - Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών
12:30 - Δηλώσεις στον Τύπο
13:15 - 15:00 - Γεύμα εργασίας
16:45 - Αναχώρηση από Άγκυρα
18:45 - Άφιξη στην Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

«Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα»

Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με την εξομάλυνση των σχέσεων, οι δύο πλευρές εκδίδουν ηπιότερα μηνύματα σχετικά με τα προβλήματα αυτά και υπογραμμίζουν την ανάγκη διαλόγου για την επίλυσή τους.

Το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, όπου συμφώνησαν να διεξαχθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση υψηλού επιπέδου τουρκο-ελληνικής συνεργασίας, η οποία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Μετά τη συνάντηση των δυο προέδρων συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό κλίμα και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Στην Άγκυρα, οι δύο υπουργοί, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αναμένεται να συζητήσουν τις προετοιμασίες της συνάντησης συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα καλύψει όλες τις πτυχές των διμερών οικονομικών, εμπορικών, μεταφορικών, ενεργειακών και άλλων θεμάτων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί και η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Η 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 19-23 Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, η συνάντηση των δύο υπουργών θα χρησιμεύσει και για προετοιμασία πριν από τη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη.

#ΑΓΚΥΡΑ #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #ΧΑΚΑΝ_ΦΙΝΤΑΝ #ΓΙΩΡΓΟΣ_ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αύριο, Χακάν Φιντάν - Γεραπετρίτη,avrio, chakan fintan - gerapetriti