Αβραμόπουλος: Ο έλεγχος των συνόρων θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κομισιόν

Συνοριακοί έλεγχοι και Δυτικά Βαλκάνια, διάχυση τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο, διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων και μετανάστευση στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλου, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο. κ Αβραμόπουλος

κάλεσε τους Υπουργους να αποδεχθούν την πρότασή της Κομισιόν για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών υπηρεσιών και να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την εφαρμογή του PRN μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που έχει θέσει η Κομισιόν για τα τέλη Μαΐου.

Προσέθεσε ότι πρέπει το Συμβούλιο να επικεντρωθεί στο ζήτημα της ασφάλειας, αλλά και να συζητηθούν θέματα που άπτονται της μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι σκοπεύει να καλέσει τους Υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο, και, στη συνέχεια, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών τους υπηρεσιών και των ευρωπαϊκών οργανισμών στη κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, υπενθύμισε ότι οι αριθμοί παρουσιάζουν μείωση. "Έχουν σημειωθεί 30% λιγότερες παράτυπες αφίξεις σε σχέση με το 2014, τη χρονιά πριν ξεσπάσει η κρίση. Σε κάθε περίπτωση, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από 4 χρόνια, αλλά βέβαια δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ. Πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα και η συνεργασία μεταξύ όλων των Κρατών Μελών είναι πολύ σημαντική."

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα συζητηθεί το θέμα των συνοριακών ελέγχων, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι "ο έλεγχος των συνόρων θα συνεχίσει να αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Καθώς αναφέρεσθε στο ζήτημα των συνοριακών ελέγχων, θα ήθελα να προσθέσω ότι σήμερα θα συζητήσουμε, επίσης, και το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. Τόσο η μετανάστευση όσο και η ασφάλεια αποτελούν σημαντικά ζητήματα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνεργασία μας θα συμβάλλει σημαντικά για να ανοίξει η πόρτα και να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Keywords
Τυχαία Θέματα