Πρώην Πρέσβης ΗΠΑ: Ο Ερντογάν καλλιεργεί έναν αυταρχικό μιλιταρισμό - Υπόνοιες για πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο WEEKLY STANDARD - Παλαιότερα ο κ. Έρικ Έντελμαν είχε επισημάνει ότι ο Ερντογάν "επεκτείνει τον απολυταρχισμό του και στην Αμερική"

Ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, Έρικ Έντελμαν, υποστήριξε ότι για να υπάρξει ελπίδα μακροπρόθεσμης αποκατάστασης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον αυταρχικό μιλιταρισμό που καλλιεργεί εδώ και χρόνια στην τουρκική κοινωνία ο Προέδρος Ερντογάν, όπως συνάγεται από το άρθρο

που συνδημοσίευσε με τον στρατηγικό αναλυτή Merve Tahiroglu στη διαδικτυακή έκδοση του ειδησεογραφικού πολιτικού περιοδικού WEEKLY STANDARD.

Σε παλαιότερο άρθρο του στην Washington Post, ο κ Έντελμαν είχε προειδοποιήσει ότι ο Αμεριανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα έπρεπε να ανταλλάξει φυλακισμένους με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς διέβλεπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε σκοπό να "επεκτείνει τον απολυταρχισμό του και στην Αμερική, όταν "έβλεπε τους σωματοφύλακές του να δέρνουν με μανία διαμαρτυρόμενους έξω από το σπίτι του Πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον".

Προσέθεσε δε ότι ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία, σημειώνει ότι ο Ερντογάν "από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά, το 2002, έχει συστηματικά υπονομεύσει τους εύθραυστους νομικούς θεσμούς της χώρας του, στήνοντας δίκες- σόου εναντίον των εχθρών του", προσθέτοντας το παράδειγμα της υπόθεσης του Ζαράμπ ως μία από τις περιπτώσεις πολιτικών παρεμβάσεων στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας,από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέζα Ζαράμπ υπήρξε μάρτυρας "κλειδί" στη δίκη του Τούρκου τραπεζίτη που φερόταν να ξεπλένει χρήματα για Ιρανική τράπεζα. Τότε, ο Ζεράμπ είχε υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εμπλεκόταν στην υπόθεση "διευκόλυνσης "προσπέρασης" των Ιρανικών κυρώσεων για λογαριασμό Τούρκων, όπως αναφέρεται σε άρθρο των New York Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα