Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στήριξη των τοπικών κοινωνιών, εξασφαλίζοντας εξολοκλήρου τις πρώτες ύλες από την ελληνική γη

Συνεχίζεται για 13η συνεχή χρονιά το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού στην Ελλάδα. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εφαρμόζει από το 2008 το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας και καλύπτει τις παραγωγικές ανάγκες της εξολοκλήρου από ελληνικό κριθάρι.

Οι συνεργάτες-παραγωγοί της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεκίνησαν τη σπορά ελληνικού βυνοποιήσιμου κριθαριού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου. Η έκταση της καλλιεργούμενης γης φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 120.000

στρέμματα.

Το εξαιρετικά δύσκολο τοπίο που επικρατεί παγκοσμίως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κάνει τη φετινή σπορά ιδιαίτερα σημαντική. Η φετινή σπορά πραγματοποιείται μέσα σε ένα καθεστώς περιορισμών με άγνωστη διάρκεια, με την εστίαση και την φιλοξενία, τα κύρια κανάλια κατανάλωσης μπίρας, να πλήττονται δραματικά μέσα στο έτος, με αποτέλεσμα την αναγκαστική μείωση στις παραγόμενες ποσότητες μπίρας.

Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συνεχίζει την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και της ελληνικής οικονομίας και εξακολουθεί να στηρίζει τους περισσότερους από 2.000 παραγωγούς- συνεργάτες της, από 19 νομούς στην Ελλάδα, μέσα από το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας εξασφαλίζοντάς τους μία σταθερή πηγή εισοδήματος.

Το θετικό αποτύπωμα του προγράμματος στην ελληνική οικονομία, εκφράζεται με την δημιουργία συνολικής προστιθέμενης αξίας ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ ενώ έχει δημιουργήσει περίπου 800 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία έχει προμηθευτεί, συνολικά περισσότερους από 510.000 τόνους ελληνικού κριθαριού, ενώ το 2020 προμηθεύτηκε 55.000 τόνους, απορροφώντας, σε μία συντονισμένη προσπάθεια με τους συγκεντρωτές-συνεργάτες της, το κόστος της κρίσης που έφερε ο COVID-19.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν μένει όμως μόνο στην ενίσχυση των καλλιεργητών αλλά πρωτοπορεί και σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας μέσω της συνεργασίας της με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δοκιμάζοντας την καλλιέργεια νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού σε 6 πειραματικούς αγρούς που διαθέτει. Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 60 ποικιλίες στους πειραματικούς αγρούς, από τις οποίες 18 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Στόχος η αποδοτικότερη παραγωγή, για ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι και μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία. Στους αγρούς αυτούς καλλιεργούνται ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα