Κορονοϊός - Βόρεια Ελλάδα: Σκέψεις για νέα μέτρα με σφράγισμα χερσαίων συνόρων και πιο αυστηρό lockdown, πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων

Κορονοϊός Ελλάδα: Στο «κόκκινο» συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και, παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα. τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown στη Βόρεια Ελλάδα και κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, τι αναφέρουν οι πληροφορίες του Dnews.

 

Η

Θεσσαλονίκη αποτέλεσε για ακόμα μία μέρα την περιοχή - «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα κορονοϊού την Τετάρτη, ενώ περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Πέλλα, η Δράμα, η Λάρισα, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Φλώρινα και ο Έβρος έχουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε επιδημιολόγους και κυβέρνηση.

Τα συνολικά 3.209 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 905 στην Θεσσαλονίκη, προκαλούν προβληματισμό και πλέον τα νέα μέτρα για να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας θεωρούνται κάτι παραπάνω από πιθανά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Αμπού Ντάμπι, είχε έκτακτη σύσκεψη με τους συνεργάτες του για να αξιολογήσουν την κατάσταση και έγινε μια πρώτη εκτίμηση για τους λόγους που διατηρούν την Βόρεια Ελλάδα στο κόκκινο.

Βόρεια Ελλάδα: Πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων, δείχνει δύο διαφορετικές εικόνες για τη χώρα, καθώς από την μία η Βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Λάρισα δίνει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, που αποτυπώνεται στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας με τα κρεβάτια ΜΕΘ να είναι σχεδόν γεμάτα και τα νοσοκομεία στα όρια τους, και την υπόλοιπη χώρα, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε σταθερό αριθμό χωρίς εξάρσεις κρουσμάτων.

Στις αιτίες που εντοπίζονται για την κατάσταση, περιλαμβάνεται η έντονη κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, ειδικά από εργάτες γης που έρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες, ενώ εεκτιμάται ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελλιπείς.

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά, τα μέτρα που εξετάζονται

Το πρωί της Πέμπτης, είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη με την συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, και του Νίκου Χαρδαλιά με νέα μέτρα να βρίσκονται στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες του DNews, εξετάζεται το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων σε μια προσπάθεια να σφραγιστεί η Βόρεια Ελλάδα και να περιοριστεί η διασπορά του ιού από τις μετακινήσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηρότερο lockdown σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να είναι γνωστές ακόμη λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει αυτό.

Έτσι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η σταδιακή άρση του lockdown δε θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται πρώτο στη λίστα της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο, ενώ τελευταία η εστίαση, στην οποία εξετάζεται να ανοίξουν μόνο εστιατόρια με συγκεκριμένους περιορισμούς και υγειονομικά μέτρα, ενώ θεωρείται απίθανο το άνοιγμα μπαρ, κλαμπ και χώρων διασκέδασης.

Δείτε αναλυτικά πού εντοπίζονται τα κρούσματα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου:

564 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
905 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
9 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
12 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
12 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
32 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαϊας
9 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
19 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
95 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
64 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
6 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
8 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου
9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
111 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
35 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα από την Π.Ε. Θάσου
2 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας (Ίος)
14 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
76 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου
77 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
8 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
11 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
4 κρούσματα από την Π.Ε. Κεφαλληνίας
101 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
54 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
10 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας
5 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
207 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου
47 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα από την Π.Ε. Λευκάδας
4 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου
79 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
16 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
4 κρούσματα από την Π.Ε. Μυκόνου
34 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
3 κρούσματα από την Π.Ε. Πάρου
166 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
46 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας
7 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
33 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
8 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
2 κρούσματα από την Π.Ε. Σάμου
72 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων
1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου
26 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
9 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
59 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
23 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
10 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων

57 κρούσματα υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη:

Ανακοινώνουμε 3209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες.

4714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα