Υπάλληλος ΕΦΚΑ χορηγούσε «μαϊμού» ΑΜΚΑ

Πώς δρούσε μας εξηγεί στο Dikaiologitika News ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ.

 

Μεγάλη ζημιά στο ελληνικό δημόσιο και κυρίως στον ΕΟΠΥΥ προκύπτει από τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ ο οποίος προχωρούσε παράνομα στην έκδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς, προκειμένου στην συνέχεια να έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή

περίθαλψη.

Όπως μας εξηγεί ο αρμόδιος υποδιοικητής Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος στο Dikaiologitika News ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε προχωρήσει και σε παραίτηση από την υπηρεσία του, προκειμένου να βγει στην σύνταξη, όμως οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τον εντόπισαν και διέκοψαν την συνταξιοδότηση του για να υποστεί τον πειθαρχικό έλεγχο. Εις βάρος του διενεργείται ΕΔΕ ενώ ο φάκελος έχει διαβιβάστεί στον εισαγγελέα.

O Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαρόπουλο, οι περιπτώσεις είναι δεκάδες καθώς ο συγκεκριμένος υπάλληλος έκανε την δουλειά αυτή από το 2015 και επομένως δεν γίνεται μέσα σε 4 χρόνια να έχει προχωρήσει μόνο στην έκδοση 15 ΑΜΚΑ όπως έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί. 

Ο κ. Τσαγκαρόπουλος κάνει λόγο για σκανδαλώδη περίπτωση κσι υπογραμμίζει πως στα έγγραφα των υποτιθέμενων αιτήσεων που είχαν υποβάλλει για την έκδοση του ΑΜΚΑ, δήλωναν όλοι την ίδια διεύθυνση! 

Ο επίορκος υπάλληλος, ο οποίος εντοπίστηκε μετά από εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, είχε προβεί κατ’ εξακολούθηση στην έκδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς, κυρίως αλβανικής και αιγυπτιακής καταγωγής, η πλειονότητα των οποίων δεν διέθετε καν άδεια παραμονής στη χώρα.

Ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε τους προσωπικούς του κωδικούς στην ΗΔΙΚΑ και στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ΑΜΚΑ, ενώ σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το πειθαρχικό τμήμα του ΕΦΚΑ, σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούσε τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου σε περισσότερες από μία διαφορετικές περιπτώσεις.

Με τον τρόπο αυτό οι αλλοδαποί, ενώ δεν είχαν το δικαίωμα απολάμβαναν υπηρεσίες των δομών υγείας ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τον ΕΦΚΑ.

Πριν λίγους μήνες το τμήμα διαχείρισης μετανάστευσης ζήτησε εγγράφως -και μετά από εισαγγελική παραγγελία- πληροφορίες σχετικά με το αν έχουν εκδοθεί από το επίμαχο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ τα βιβλιάρια κάποιων αλλοδαπών. Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, στο εν λόγω έγγραφο απάντησε ο επίορκος υπάλληλος παρακάμπτοντας τον προϊστάμενο της υποδιεύθυνσης. Μάλιστα, στην απάντησή του προς το τμήμα διαχείρισης μετανάστευσης δεν ανέφερε καθόλου πως ο ίδιος είχε αποδόσει ασφαλιστική ικανότητα για πρώτη φορά στους κατόχους των βιβλιαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα