Απόφαση «βόμβα» για τσίπουρο και τσικουδιά – Έρχονται αυξήσεις «φωτιά»

Αλλαγές αναμένονται στις τιμές της τσικουδιάς και του τσίπουρου, καθώς έρχονται αυξήσεις που θα θυμίζουν τις τιμές των ακριβών αλκοολούχων ποτών.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το τσίπουρο κυκλοφορεί στην αγορά στην τιμή των 11,5 ευρώ για 700ml. Αυτή αναμένεται να φτάσει έως και 16,5 ευρώ, αύξηση 5 ευρώ δηλαδή!

Όπως αναφέρει επικεφαλής μεγάλης εταιρείας στον «Ελεύθερο Τύπο», μετά από αυτή την αλλαγή αναμένεται να διογκωθεί το λαθρεμπόριο χύμα προϊόντος αμφίβολης ποιότητας, η κατανάλωση του οποίου μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Η

μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά 50%, σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή στην αιθυλική αλκοόλη, η οποία προορίζεται για την παρασκευή ούζου ή περιέχεται στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παρασκευάζουν οι επιχειρήσεις απόσταξης. Τα ίδια αυτά αλκοολούχα ποτά, όταν παρασκευάζονται από μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς, μεταξύ άλλων από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών, υπόκεινται σε εφάπαξ ή κατ’ αποκοπή φορολόγηση 0,59 ευρώ ανά χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος.

Αναλυτικά με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, ο ΕΦΚ στο χύμα προϊόν είναι στα 1,69 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης που μεταφράζεται σε 0,59 ευρώ ανά λίτρο τσίπουρου, ενώ στο τυποποιημένο προϊόν ο ΕΦΚ είναι στα 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, δηλαδή 5,10 ευρώ ανά λίτρο τσίπουρου.

Έρχονται τιμές «φωτιά»

Ιδιαίτερα υψηλός θα είναι ο φόρος κατανάλωσης μετά τη συμμόρφωση της χώρας μας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς για το τσίπουρο που παράγουν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) θα πενταπλασιαστεί φτάνοντας τα 5,10 ευρώ το λίτρο και για το συσκευασμένο θα διπλασιαστεί στα 10,20 ευρώ το λίτρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα