Από πρόγραμμα εκπαίδευσης θα πρέπει να περνούν οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς

Προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης υποψήφιων ανάδοχων γονέων αλλά και υποψηφίων θετών γονέων προωθεί το υπουργείο Εργασίας όπως προκύπτει από απόφαση που εκδόθηκε σήμερα

Σχετικά με το πρόγραμμα επιμόρφωσης αναδόχων γονέων, αυτό απευθύνεται σε όλα τα σχήματα υποψήφιων αναδόχων γονέων που έχουν κριθεί κατάλληλοι από τον Φορέα Εποπτείας και έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης των υποψήφιων ανάδοχων γονέων, χρονικής διάρκειας 30 ωρών, καλύπτει 6 θεματικές ενότητες που θα βοηθήσουν τους μελλοντικούς αναδόχους γονείς να ανταποκριθούν

στις προκλήσεις της ανατροφής παιδιών στη σύγχρονη εποχή.

Στόχος των προγραμμάτων είναι να προετοιμάσουν κατάλληλα τους υποψήφιους αναδόχους γονείς για την φροντίδα βρεφών, παιδιών και εφήβων ηλικίας από 0-18 ετών, και τους ανάδοχους γονείς, προκειμένου αυτοί να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν μετά την τοποθέτηση παιδιού σε αυτούς. 2. Τα εν λόγω προγράμματα παρέχονται δωρεάν στους συμμετέχοντες και η επιτυχής παρακολούθησή τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή των συμμετεχόντων σε αυτά στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς αναμένεται να έχουν κατανοήσει:

- Τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις δικαιώματα κάθε παιδιού ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, σωματική ή διανοητική κατάσταση.

-Τα κίνητρα και το βαθμό ετοιμότητάς τους για ανάληψη φροντίδας παιδιού μέσω του θεσμού της αναδοχής.

- Τις ποικίλες αντιξοότητες που μπορούν να πλήξουν προσωρινά ή μακρόχρονια την επάρκεια στο γονεϊκό ρόλο μιας φυσικής οικογένειας, καθώς και τις επιπτώσεις τους στα ανήλικα μέλη της.

Η εκπαίδευση θα στηρίζεται εκτός από διαλέξεις, σε εργασία σε μικρές ομάδες, ανάλυση περιστατικών, παιχνίδια ρόλων, προβολή ταινιών με συναφές περιεχόμενο και αξιοποίηση μορφών τέχνης, μαρτυριών και εμπειριών. Στόχος είναι να αποκτήσουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς μέσα από βιωματικές δράσεις, εφόδια για τον απαιτητικό ρόλο που καλούνται να αναλάβουν.

Προγράμματα επιμόρφωσης υποψήφιων θετών γονέων και προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τους

Στόχος των προγραμμάτων επιμόρφωσης είναι να προετοιμάσουν κατάλληλα τους υποψήφιους θετούς γονείς για την ανατροφή βρεφών, παιδιών και εφήβων ηλικίας από 0-18 ετών, και για την αντιμετώπιση κάθε ζητήματος που σχετίζεται με την υιοθεσία και τους θετούς γονείς, προκειμένου αυτοί να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν μετά την υιοθεσία.

Τα εν λόγω προγράμματα παρέχονται δωρεάν στους συμμετέχοντες και η επιτυχής παρακολούθησή τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή των συμμετεχόντων σε αυτά στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι υποψήφιοι θετοί γονείς αναμένεται να έχουν κατανοήσει: α) τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις δικαιώματα κάθε παιδιού ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, σωματική ή διανοητική κατάσταση, τα κίνητρα και την ετοιμότητά τους τα ιδιαίτερα ζητήματα που συνεπάγεται η υιοθεσία, το δικαίωμα της ενημέρωσης του παιδιού για την υιοθεσία του και τα ζητήματα ταυτότητας και μελλοντικής αναζήτησης των ριζών του, τους τρόπους ενθάρρυνσης της έκφρασης συναισθημάτων και θετικής αντιμετώπισης τόσο αυτών όσο και συμπεριφορών ανασφάλειας ή και φόβου που προκαλεί η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον,τους τρόπους δημιουργίας και διατήρησης θετικού και ασφαλούς οικογενειακού κλίματος, και να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να μπορούν να καλύψουν τα πρόσθετα ερωτήματα του παιδιού για την προέλευσή του και τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του.

Η χρονική διάρκεια των προγραμμάτων επιμόρφωσης/ συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ανέρχεται σε 30 ώρες, που υλοποιούνται σε 5-8 συναντήσεις, εντός 2 μηνών, με δυνατότητα διενέργειας των προγραμμάτων κατά τις απογευματινές ώρες και Σάββατο, προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των εργαζόμενων υποψηφίων θετών γονέων και θετών γονέων.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης των υποψήφιων θετών γονέων, χρονικής διάρκειας 30 ωρών, καλύπτει 6 θεματικές ενότητες που θα βοηθήσουν τους υποψήφιους θετούς γονείς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ανατροφής παιδιών στη σύγχρονη εποχή αλλά και στο χειρισμό των ιδιαίτερων θεμάτων που προκύπτουν από την ειδική κατάσταση της υιοθεσίας. Στο σύνολο των ωρών περιλαμβάνεται η δίωρη αρχική ομαδική ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή των υποψήφιων θετών γονέων στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων.

Η χρονική διάρκεια των προγραμμάτων επιμόρφωσης/ συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ανέρχεται σε 30 ώρες, που υλοποιούνται σε 5-8 συναντήσεις, εντός 2 μηνών, με δυνατότητα διενέργειας των προγραμμάτων κατά τις απογευματινές ώρες και Σάββατο, προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των εργαζόμενων υποψηφίων αναδόχων γονέων και αναδόχων γονέων.

Μετά το πέρας του προγράμματος, εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης από το φορέα υλοποίησής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα