Από μέρα σε μέρα οι επιδοτήσεις 50% της δόσης στα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων

Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες καταθέσεις στους λογαριασμούς των δανειοληπτών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης ευαλώτων, καθώς αναμένεται να γίνουν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Η πλατφόρμα ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές Φεβρουαρίου με στόχο οι πρώτες καταβολές των επιδοτήσεων να ξεκινήσουν εντός Απριλίου, όμως παρατηρείται μικρή καθυστέρηση που αφορά τις διασταυρώσεις των στοιχείων που πραγματοποιεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία διαχειρίζεται τις πληρωμές.

Το πρόγραμμα αφορά ευάλωτους

δανειολήπτες που εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο έχει εκταμιευτεί το αργότερο εντός του 2022 και προβλέπει επιδότηση του 50% της αύξησης στη δόση λόγω ανοδικών επιτοκίων. Πλέον, το ΥΠΟΙΚ και οι πιστωτές διεύρυναν τα κριτήρια ένταξης κατά 30%, ώστε οι δικαιούχοι να αυξηθούν στους 40.000 – 45.000.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Η επιδότηση θα έχει ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Μέχρι σήμερα έχουν λάβει βεβαίωση ευαλώτου για το πρόγραμμα περίπου 3.500 οφειλέτες, ενώ απορρίφθηκαν περισσότερες από 2.000 αιτήσεις. Συνολικά υποβλήθηκαν περισσότερες από 26.000 εκ των οποίων οι 19.000 ακυρώθηκαν στην πορεία.

Σ εκκρεμότητα βρίσκονται περισσότερες από 43.000 αιτήσεις, από τις οποίες για τις 21.300 δεν έχει γίνει οριστικοποίηση μελών, ενώ για τις 17.000 αιτήσεις έχουν παρέλθει οι 20 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία άντλησης στοιχείων.

Εκ νέου αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν και όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης, μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων. Αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα όπου υποβάλλονται οι νέες και οι απορριφθείσες αιτήσεις.

#ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ #ΔΟΣΗ #ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ_ΔΑΝΕΙΑ #ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Από μέρα σε μέρα οι επιδοτήσεις 50% της δόσης στα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων,