Απελάθηκε ο πρέσβης – Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας. Ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο του MOU Τουρκίας - Λιβύης στην προθεσμία που είχε τεθεί από το ΥΠΕΞ.

Απέλαση για τον πρέσβη της Λιβύης,

ο οποίος σήμερα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και κηρύχθηκε persona non grata. Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει την χώρα. Η απέλαση, όπως τονίζεται, δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

«Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα. Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του.
Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη θα έρθει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης και θα συναντηθεί με τον Κώστα Τασούλα.

Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η Τουρκία με τις κινήσεις της απομονώνεται όλο και περισσότερο διπλωματικά, ενώ πιέσεις προς την Άγκυρα ασκούνται ως προς το μνημόνιο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, αλλά και τη Γαλλία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα και στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Βουλής της Λιβύης ελέγχεται από δυνάμεις (Εθνικός Στρατός της Λιβύης - LNA) αντίπαλες της κυβέρνησης (εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ) της Τρίπολης και η οποία είναι αυτή που υπέγραψε την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.

Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε την εν λόγω συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πρόεδρός της Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, έστειλε επιστολές στον γγ του ΟΗΕ και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αποτελεί «απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Βεβαίως, πρόκειται για ΜΟU και υπάρχει η δυνατότητα να περάσει και χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του LNA στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι «κλινικά νεκρή» για να υπογράφει «παράνομες» συμφωνίες, που συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και «δεν σέβονται τα έννομα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Μάλιστα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει για να βάλει φραγμό στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα