Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που την επαναφέρει

Η Ρουμανία μετά τα κρούσματα ρεκόρ που ανακοινώνει καθημερινά, αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως και τις 06:00, ενώ τα καταστήματα εστίασης κλείνουν πλέον στις 9 το βράδυ και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που τη επαναφέρει.

Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται η Ρουμανία η οποία χτυπιέται ανελέητα από τον κορωνοϊό με τα κρούσματα να ανεβαίνουν διαρκώς και τα νοσοκομεία να δέχονται πίεση άνευ προηγουμένου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 2 Νοεμβρίου πέθαναν από κορωνοϊό

591 άνθρωποι, ενώ γενικώς ο μέσρος όρος νεκρών ημερησίως κινείται κοντά στους 500!

Η βαλκανική χώρα των 19,3 εκατ. κατοίκων βιώνει την πιο τραγική φάση από το ξεκίνημα της πανδημίας και όλοι οι αξιωματούχοι υγείας κάνουν λόγο για ένα τέταρτο κύμα, πολύ σφοδρότερο από τα τρία προηγούμενα. «Συγκρινόμενο με τα τρία προηγούμενα είναι σαν ένας χιονάνθρωπος απέναντι σε παγόβουνο. Το τωρινό κύμα είναι το παγόβουνο», δήλωσε ο Άντι Νόντιτ, μάνατζερ σε μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του Βουκουρεστίου.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Ρουμανία ανακοίνωσε τους αριθμούς – ρεκόρ των 18.863 νέων κρουσμάτων και 574 θανάτων! Από τους 43.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του covid-19 και των επιπλοκών του, το 13% έχουν εκπνεύσει το φετινό Οκτώβριο (περίπου 5.600). Τις 20 πρώτες μέρες του προηγούμενου μήνα ο θάνατος από τη λοίμωξη χτυπούσε κάθε 5 λεπτά κατά μ.ό. Οι εικόνες στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία είναι αντίστοιχες Ιταλίας Μαρτίου 2020.

Η δραματική κατάσταση στη χώρα έφερε όπως αναμενόταν μια σειρά νέων μέτρων. Επανήλθε η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ραέντ Αραφάτ: «Βρεθήκαμε σε αυτή την καταστροφική θέση γιατί ενώ έχουμε στη διάθεση μας το εμβόλιο, η πλειονότητα των πολιτών δεν το κάνει. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποτραπεί» σημείωσε.

Επανήλθε λοιπόν η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως και τις 06:00, ενώ τα καταστήματα εστίασης κλείνουν πλέον στις 9 το βράδυ. Επιπλέον, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους καθίσταται και πάλι υποχρεωτική ενώ μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν περάσει κορονοϊό θα μπορούν να μεταβαίνουν σε εμπορικά καταστήματα της χώρας.

Ασθενείς με οξυγόνο στα αυτοκίνητα τους

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα είναι η εικόνα που έρχεται από την πόλης Μπουζάου, βορειότερα του Βουκουρεστίου στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας όπου τα νοσοκομεία έχουν τέτοια πληρότητα που οι γιατροί έφτασαν στο σημείο, μην έχοντας άλλες κλίνες, να αφήνουν τους ασθενείς μέσα στα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ προκειμένου να μπορούν να τους παρέχουν οξυγόνο.

«Έχουμε κάποιον από χθες, από τη 01:00 στο αυτοκίνητο, και η νοσοκόμα μας εξήγησε πώς να χρησιμοποιήσουμε το σωλήνα οξυγόνου, γιατί έχουν πολύ κόσμο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πολύ μεγάλη πίεση, υπάρχουν δύο νοσοκόμες για 70 ασθενείς», λέει συγγενής ασθενούς στο ρουμανικό δίκτυο Stirile Pro TV.

{https://youtu.be/RNN2FwQgHz8}

Keywords
Τυχαία Θέματα