Ανησυχία για Ιρανή ορειβάτη που αγωνίστηκε στη Σεούλ χωρίς χιτζάμπ

Οι φίλοι της δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την αθλήτρια από την Κυριακή, ενώ η πρεσβεία λέει ότι έχει επιστρέψει στο σπίτι με την υπόλοιπη ομάδα.

Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για μια Ιρανή ορειβάτη που αγωνίστηκε σε ένα διεθνές τουρνουά χωρίς χιτζάμπ στη Νότια Κορέα, αφού φίλοι είπαν στην περσική υπηρεσία του BBC ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της από την Κυριακή.

Το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της κατασχέθηκαν

Το BBC

επικαλέστηκε επίσης «καλά ενημερωμένες πηγές» ότι το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της Ελνάζ Ρεκάμπι κατασχέθηκαν.

Η παρουσιάστρια του BBC World Service Rana Rahimpour έγραψε στο Twitter το πρωί της Τρίτης ότι η Ρεκαμπί βρισκόταν σε αεροπλάνο με προορισμό την Τεχεράνη και ότι «υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά της».

Ο Ρεκάμπι αγωνιζόταν στο Ασιατικό Πρωτάθλημα. Οι διοργανωτές του, η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης, έχουν έρθει σε επαφή για σχόλια.
Το Iran Wire ανέφερε ότι η Ρεκάμπι είχε μεταφερθεί στην ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί στο σπίτι της με ελάχιστο έλεγχο. Σύμφωνα με πηγή του Iran Wire, η Ρεκάμπι θα μεταφερόταν πίσω στην Τεχεράνη την Τρίτη - μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο - για να αποτρέψει πιθανές διαδηλώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί.

Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Νότια Κορέα αρνείται σθεναρά όλες τις ψεύτικες, ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση

Σε ένα tweet την Τρίτη, η ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ είπε ότι η Ρεκάμπι «αναχώρησε από τη Σεούλ για το Ιράν, νωρίς το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 2022, μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας».

«Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Νότια Κορέα αρνείται σθεναρά όλες τις ψεύτικες, ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση σχετικά με την ορειβάτη », όπως ανέφερε η Guardian που επικοινώνησε με την πρεσβεία.

Το Ιράν έχει κατακλυστεί από φονικές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Mahsa Amini στην αστυνομία τον περασμένο μήνα. Ο 22χρονος είχε τεθεί υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθικής» της χώρας επειδή δεν φορούσε σωστά χιτζάμπ.

Μερικές γυναίκες διαδηλώτριες έκαψαν τα χιτζάμπ τους και έκοψαν τα μαλλιά τους, ενώ τα πλήθη φώναζαν «zan, zendegi, azadi» («γυναίκα, ζωή, ελευθερία»).

Πέρυσι, η Ρεκάμπι έγινε η πρώτη Ιρανή που κέρδισε μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αναρρίχησης. Τερμάτισε τέταρτη στην εκδήλωση του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Νότια Κορέα. Ένα βίντεο κλιπ την έδειξε να σκαλίζει έναν τοίχο με τα μαλλιά της δεμένα πίσω σε μια αλογοουρά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Όταν κάνει ζέστη το χιτζάμπ γίνεται πρόβλημα»

Η Ρεκάμπι, η οποία έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες στο Instagram με την προπόνηση φορώντας χιτζάμπ, πιστεύεται επίσης ότι είναι μόνο η δεύτερη Ιρανή αθλήτρια που αγωνίζεται ενώ αγνοεί αυστηρό νόμο του Ιράν που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν ισλαμικό κάλυμμα κεφαλιού.

Σε μια συνέντευξη του 2016 στο γαλλικό Euronews, η Ρεκάμπι αναγνώρισε ότι η χρήση χιτζάμπ κατά την αναρρίχηση θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετες σωματικές προκλήσεις.

«Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο για τους άλλους αθλητές, οι οποίοι ήταν περίεργοι για μια κοπέλα που φορούσε ένα φουλάρι στο κεφάλι της και μια στολή που κάλυπτε τα χέρια και τα πόδια ενώ αγωνιζόταν μέσα σε τόσο καυτή θερμοκρασία», είπε.

«Σίγουρα όταν κάνει ζέστη το χιτζάμπ γίνεται πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα το σώμα σας πρέπει να εκκενώσει τη θερμότητα. Αλλά προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας ένα ρούχο που να σέβεται το χιτζάμπ και να είναι συμβατό με την εξάσκηση του αθλήματος της αναρρίχησης».

#ΙΡΑΝ #ΧΙΤΖΑΜΠ #ΣΕΟΥΛ #ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανησυχία, Ιρανή, Σεούλ,anisychia, irani, seoul