«Ανεπίδεκτα είσπραξης» το 12,,52% των ληξιπρόθεσμων εσόδων

Στο 12,5% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση ανέρχονται τα χρέη που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Πρόκειται για τις οφειλές για τις οποίεςέχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα για την είσπραξή τους χωρίς τελικά αυτή να καταστεί δυνατή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε έγγραφη απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, την 1η Δεκεμβρίου 2017, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση ανερχόταν σε

99,79 δισ. ευρώ και το μέρος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου που έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης ανέρχεται σε 12,52 δισ. ευρώ.

Τα χρέη αυτά, τα οποία είναι κυρίως οφειλές πτωχευμένων επιχειρήσεων δεν διαγράφονται οριστικά. Αντιθέτως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. προχωρούν, για τα επόμενα 10 χρόνια από τη στιγμή των χαρακτηρισμού των χρεών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης», στη δέσμευση του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων και του περιεχομένου των θυρίδων που τυχόν διαθέτουν οι οφειλέτες στις τράπεζες και δεν επιτρέπουν να χορηγούνται σ' αυτούς αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας για οποιανδήποτε αιτία. Σε όλες δε αυτές τις περιπτώσεις εφόσον τα χρέη είναι υψηλότερα των 100.000 ευρώ έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των οφειλετών. Μετά τον χαρακτηρισμό ενός χρέους προς την Φορολογική Διοίκηση ως «ανεπίδεκτου» οποιασδήποτε μορφής περιουσιακό στοιχείο, εισόδημα ή έσοδο αποκτά ο οφειλέτης τελεί υπό την απειλή κατασχέσεως, για την είσπραξη του χρέους. Σε μια τέτοια περίπτωση το χρέος αποχαρακτηρίζεται από «ανεπίδεκτο είσπραξης» και αναβιώνει!

Πέραν, όμως, των «ανεπίδεκτων είσπραξης» ένα άλλο, πολύ μεγάλο τμήμα του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση καλύπτεται από χρέη τα οποία έχουν περιορισμένες πιθανότητες είσπραξης. Πρόκειται, ειδικότερα, για:

α) χρέη δημοσίων οργανισμών, δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, δημοτικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων της κεντρικής διοίκησης και της γενικής κυβέρνησης, τα οποία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. ανέρχονται περίπου σε 9 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν περίπου το 9% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

β) χρέη επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Τα χρέη αυτά υπερβαίνουν τα 7,7 δισ. ευρώ ή το 7,7% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε.

γ) χρέη φυσικών και νομικών προσώπων του ιδιωτικού τομέα, τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2015, δηλαδή μέχρι και πριν από 25 περίπου μήνες. Τα χρέη αυτά υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν πάνω από το 40% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα