Ανατροπές στις πωλήσεις κατοικιών έφερε ο Covid-19

Ο κορωνοϊός άλλαξε την καθημερινότητα των ανθρώπων παγκοσμίως. Επέβαλλε τη λεγόμενη «νέα κανονικότητα» εν μέσω κρουσμάτων και θυμάτων, η οποία ανάγκασε τους περισσότερους να εργάζονται από το σπίτι.

Όπως αναφέρει η Vasilopoulos Estates, με μακροχρόνια εμπειρία στις πωλήσεις κατοικιών στα Βόρεια και Νότια Προάστια, οι σχετικές έρευνες είναι ξεκάθαρες στο ότι αυτή η τάση που έχει ξεκινήσει από τη Δυτική Ευρώπη ήρθε με μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών που την εφαρμόζουν σήμερα, σκοπεύουν να την ακολουθήσουν και την επόμενη μέρα αλλάζοντας ριζικά

το προφίλ του real estate.

Η αγορά σπιτιού, οι πωλήσεις διαμερισμάτων και οι ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων αποκτούν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού καλούνται να καλύψουν νέες ανάγκες. Με απλά λόγια οι υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές αναζητούν πλέον ακίνητα μακριά από το κέντρο, σε περιοχές πιο αραιοκατοικημένες με μεγαλύτερα σπίτια ή ακόμα καλύτερα μεζονέτες, στις οποίες κάποια δωμάτια μπορούν να μεταμορφωθούν σε γραφειακό χώρο.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η τηλεργασία πρέπει να αποτελεί τη βασική επιλογή εργοδοτών και εργαζομένων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι του 2021, το κέντρο που κάποτε αποτελούσε τον επαγγελματικό πυρήνα της χώρας προβλέπεται σταδιακά να αδειάσει, καθώς τα μέλη του επιθυμούν χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν σαν σπίτια και γραφεία μαζί. Η εγγύτητα στο χώρο εργασίας δείχνει να αποτελεί παρελθοντικό κριτήριο αγοράς σπιτιού ή ενοικίασης επαγγελματικού χώρου, καθώς πλέον προτιμάται η μετακίνηση των περισσοτέρων σε περιοχές με λιγότερο κόσμο και ακίνητα με περισσότερα τετραγωνικά, από το οποίο προκύπτει αυξημένο ενδιαφέρον για πωλήσεις κατοικιών στην Κηφισιά και σε άλλες περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων της Αθήνας.

Ο μεγάλος χώρος είναι το νέο κριτήριο αγοράς σπιτιού, είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για μονοκατοικία, καθώς το μέσο ζευγάρι σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται δύο έξτρα δωμάτια για γραφεία εκτός αυτών που αφορούν τα παιδιά. Η άνοδος στη ζήτηση οικιστικών ακινήτων μεγαλύτερης προσαρμοστικότητας, ώστε να λειτουργούν και ως γραφεία, προϋποθέτει ειδικευμένο σχεδιασμό, εύκολη συνδεσιμότητα και ανάγκη για συγκροτήματα μικτών χρήσεων. Τα οφέλη ωστόσο αυτής της καινούργιας τάσης είναι ότι σταδιακά θα επιφέρει μείωση του στρες των εργαζομένων, όταν ο κορωνοϊός απωλέσει τη σημερινή φονική δυναμική του, και περισσότερο ισορροπημένη διανομή του πληθυσμού με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση των πόρων.

Τη μετακίνηση των πολιτών θα ακολουθήσουν και οι μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Η εδραίωση της τηλεργασίας ενδέχεται να αλλάξει ριζικά και τον κλάδο της αγοράς και ενοικίασης γραφείων, αφού θα επικρατήσει η ανάγκη για μικρότερους χώρους που αφενός θα επιτρέπουν τη μείωση της πυκνότητας των εργαζομένων και αφετέρου θα πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις υποστήριξης της τηλεργασίας, δηλαδή θα είναι τεχνολογικά αναβαθμισμένοι μέσα σε έξυπνα και οικολογικά κτίρια. Όπως άλλωστε απέδειξαν πρόσφατες μελέτες η τηλεργασία ευνόησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ μείωσε σημαντικά τα λειτουργικά κόστη των μεγάλων open plan επαγγελματικών χώρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα