Αναταράξεις στο Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα φέρνει η ταινία για τον Σεμπάστιαν Κουρτς

Όταν στις 11 Οκτωβρίου του 2021 ο Σεμπάστιαν Κούρτς υπέβαλε την παραίτηση του από Ομοσπονδιακός Καγκελάριος στη σκιά της υπόθεσης «Ιμπιζα», τότε το σύνολο της κοινής γνώμης στην Αυστρία θεώρησε πως αυτό ήταν το πολιτικό τέλος του φέρελπυ νεαρού πολιτικού.

Όσο γρήγορη υπήρξε η αναρρίχηση του στα αξιώματα της χώρας, τόσο εκκωφαντική υπήρξε η πτώση του. Από τότε κύλησε το νερό στο αυλάκι και το ÖVP το κεντροδεξιό κόμμα της Αυστρίας, βρήκε στο πρόσωπο του Καρλ Νεχάμερ, με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία

από το πανεπιστήμιο, Universität für Weiterbildung Krems, τον ηγέτη που μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στη χώρα του και στα εννέα ομοσπονδιακά κράτη ξεχωριστά στην Αυστρία.

Ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος αν και δέχεται μεγάλη πίεση από την άνοδο του FPÖ σε πολλές περιοχές, εντούτοις κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας σε μία εποχή έντονων αναταράξεων και με την Αυστρία να προσπαθεί να διατηρήσει την πολύχρονη ουδετερότητα της στις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, η πρεμιέρα της ταινίας- ντοκιμαντέρ για τον πρώην καγκελάριο Κουρτς που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη ήρθε να ταράξει τα νερά στις τάξεις της πρώτης μέχρι σήμερα πολιτικής δύναμης της χώρας.

Επιδιώκει άραγε ο νεαρός πολιτικός ένα δυναμικό comeback στην κεντρική πολιτική σκηνή ή απλά διαχειρίζεται την εικόνα και την υστεροφημία του ύστερα από τις περιπέτειες που τον οδήγησαν στην παραίτηση του; Αυτό αποτελεί ένα ερώτημα που μόνο ο ίδιος ή οι στενοί του συνεργάτες μπορούν να απαντήσουν. Τροφή για σενάρια πάντως δίνει. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη μάζωξη παρουσία πολλών επιφανών στελεχών του Λαϊκού Κόμματος αλλά και με τον πρώην Καγκελάριο Βόλφανγκ Σούσελ στο πλευρό του Σεμπάστιαν Κουρτς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος, καθώς η εκδήλωση πήρε αμιγώς πολιτικές διαστάσεις, όπως αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αυστριακού τύπου, τρεις ομοσπονδιακοί κυβερνήτες (Τόμας Στέλτσερ,Μάρκους Βάλνερ και Αντον Ματλ) που ανήκουν στο κόμμα έσπευσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να υποβαθμίσουν τη σημασία του γεγονότος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αφενός η ταινία δεν τους προκαλεί ενδιαφέρον και αφετέρου δεν υπάρχει ανάγκη για επιστροφή του Κουρτς στα πολιτικά πράγματα. .Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τοποθετήσεις τους δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, ενώ ταυτόχρονα παρήγαγαν το υλικό για έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας για το κόμμα.

Δεν γνωρίζουμε αν η ώριμη αυστριακή κοινωνία θα δώσει στο μέλλον μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Κουρτς. Μάλλον κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. Αλλά ένα έργο προπαγάνδας ( Machwerk von Propaganda) όπως χαρακτήρισε την ταινία ένα μέρος της κοινής γνώμης υπήρξε αρκετό για να φέρει εκ νέου στην επιφάνεια την εσωτερική κόντρα στο Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.

#ΑΥΣΤΡΙΑ #Λαϊκό_Κόμμα #ΚΟΥΡΤΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα