Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει για τις διπλές ασφαλίσεις
Ποιοι συνταξιούχοι κερδίζουν και ποιοι τα χάνουν οριστικά.
Αναδρομικά από διπλές ασφαλίσεις αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ διαπίστωσε ότι είχαν υπολογιστεί λάθος τα ποσά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει την καταβολή τους.
Συγκεκριμένα, για όσους είχαν 31 έτη ασφάλισης η προσαύξηση ξεκινά από 1,08% επί της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ για όσους η σύνταξή τους έχει υπολογιστεί με 40 έτη ασφάλισης η προσαύξηση φτάνει το 7,2%. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με ενδιάμεσους χρόνους θα λάβουν αντίστοιχα
Τονίζεται ότι τα ποσά των αναδρομικών είναι μεικτά και οι κρατήσεις που επιβάλλονται είναι: 6% η παρακράτηση για την υγειονομική περίθαλψη. Κλιμακωτή παρακράτηση από 3% έως 14% λόγω της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ, καθώς και φόρος 20% επί του ποσού των αναδρομικών.
Αναλυτικότερα μέσα στο καλοκαίρι- και με σημαντική καθυστέρηση- θα καταβληθούν τελικά τα αναδρομικά έως 8.500 ευρώ ,των επανυπολογισμών συντάξεων σε 70.000 περίπου συνταξιούχους. Η καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών λόγω επανυπολογισμών οφείλεται στο γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη συλλογή των στοιχείων και έτσι ο ΕΦΚΑ δεν έχει το αρχείο για να καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά ύψους ως 8.500 ευρώ.
Πρόκειται για εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων και αφορούν:
- Σε επανυπολογισμούς 38.000 συντάξεων, με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020, που λαμβάνουν συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 29 Ταμεία κύριας ασφάλισης
- Σε επανυπολογισμούς των κρατήσεων του νόμου 4093/2012 σε 32.000 κύριες συντάξεις αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα τα δύο πακέτα αναδρομικών αφορούν τα παρακάτω:
1. Σε επανυπολογισμούς 40.000 συντάξεων με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 που λαμβάνουν συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 29 Ταμεία κύριας ασφάλισης.Το πακέτο αυτό αφορά συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ελλιπή στοιχεία στους χρόνους ασφάλισης ή και στις αποδοχές τους, ή ανήκουν σε άλλες περιπτώσεις με σύνταξη από διαδοχική ασφάλιση ή με εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, με παράλληλη ασφάλιση κ.ά. Τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν έως 8.500 ευρώ. Για τους εν λόγω συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους τον Οκτώβριο του 2023, ως απόρροια των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση. Εκκρεμούσαν ωστόσο τα αναδρομικά από διπλές ασφαλίσεις, καθώς ο ΕΦΚΑ διαπίστωσε ότι είχαν υπολογιστεί λάθος τα ποσά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει την καταβολή τους.
Συγκεκριμένα, για όσους είχαν 31 έτη ασφάλισης η προσαύξηση ξεκινά από 1,08% επί της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ για όσους η σύνταξή τους έχει υπολογιστεί με 40 έτη ασφάλισης η προσαύξηση φτάνει το 7,2%. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με ενδιάμεσους χρόνους θα λάβουν αντίστοιχα ποσοστά προσαύξησης της σύνταξης τους.
Τονίζεται ότι τα ποσά των αναδρομικών είναι μεικτά και οι κρατήσεις που επιβάλλονται είναι: 6% η παρακράτηση για την υγειονομική περίθαλψη. Κλιμακωτή παρακράτηση από 3% έως 14% λόγω της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ, καθώς και φόρος 20% επί του ποσού των αναδρομικών.
2. Ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε τους επανυπολογισμούς των μειώσεων για συντάξεις αποστράτων που υπερβαίνουν τα 2.500 ευρώ και θα είναι έτοιμος να πληρώσει τα αναδρομικά από τις διαφορές που έχουν προκύψει υπέρ των συνταξιούχων όταν η ΓΓΠΣ αποστείλει το σχετικό αρχείο. Πρόκειται για αναδρομικά ύψους από 1.200 έως 3.500 ευρώ που αναμένονται να δοθούν σταδιακά ίσως και εντός καλοκαιριού σε δεκάδες χιλιάδες απόστρατους.Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε 27 μήνες και προκύπτουν από τη μείωση των κρατήσεων που επιβάλλονταν σε συντάξεις και μερίσματα με άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ βάσει του νόμου 4093/2012.Τα αναδρομικά προέρχονται από το γεγονός ότι η μείωση του νόμου 4093 έπαψε να επιβάλλεται με νόμο από τον Απρίλιο του 2023 στα μερίσματα που λαμβάνουν οι απόστρατοι από τα μετοχικά τους ταμεία και έμεινε μόνον στις κύριες συντάξεις.
Αυτή η μεταβολή προκάλεσε αυξήσεις σε πολλούς συνταξιούχους, καθώς στον υπολογισμό της κλίμακας μειώσεων δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη το μέρισμα, αλλά μόνον η σύνταξη.
Μπαράζ εκδικάσεων αγωγών από συνταξιούχους για τα αναδρομικά του 11μηνου (Ιούνιος 2015-Μαιος 2016),καταγράφεται στα δικαστήρια της χώρας , μετά την πρόσφατη απόφαση του ΑΕΔ σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι αναδρομικών είναι μόνο όσοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Έτσι οι 370.000 συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που έχουν ενεργές διεκδικήσεις και συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα για να λάβουν τα αναδρομικά τους, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο για μια γενική πληρωμή σε όλους τους συγκεκριμένους συνταξιούχους. Ως γνωστόν η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα αναδρομικά σε όσους έχουν προσφύγει με νομοθετική ρύθμιση. Έτσι στο τέλος κερδισμένος, θα είναι μόνο ο ένας στους εφτά συνταξιούχους.
Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά του 11μηνου θα καταβληθούν με τόκο 6% και αφορούν μόνο τους 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αψηφώντας τις νουθεσίες των κυβερνητικών στελεχών που τους έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια. Ήρθε στη συνέχεια διάταξη νόμου επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση που όρισε ότι μετά το 2020 χάνεται το δικαίωμα προσφυγής.
#ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ #ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ_ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ #ΑΣΦΑΛΙΣΗ #ΕΦΚΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βύρωνας: Το ποινικό παρελθόν της ηθοποιού που επιτέθηκε με κατσαβίδι στον σύντροφο της γειτόνισσας
- Μωβ μέδουσες: Σε αυτές τις παραλίες εντοπίζονται - Δείτε live τον χάρτη
- Τι σημαίνει να αφήνετε άβαφα τα γκρίζα μαλλιά σας;
- Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε πατέρας που πέταξε παντόφλα στην κόρη του
- Τέλος τα μετρητά για πληρωμή ενοικίων
- Η ανελέητη κόντρα Μαξίμου - Δένδια, το «σκοτεινό σχέδιο» ευρωπαίων κατά Μητσοτάκη, η βαριά απιστία των Βορίδη και Αυγενάκη και τα γαλάζια ρουσφέτια στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Τζόκερ: Πήγε για τα 7,4 εκατ. ευρώ αλλά θα μείνει στις 100.000 ευρώ!
- Θα αδειάσει το Μαξίμου τον Βορίδη; | Οι δυο παλιοί της ΝΔ που δεν θα κατέβουν στις εκλογές | Το #440 της Αγγελικούση
- Λάκης Λαζόπουλος: «Μπορεί ένας λαός ολόκληρος να διαφθαρεί; Ναι, μπορεί!»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Ιουνίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Καύσωνας: Ξέχασε το παγωτό - Αυτά τα φρούτα «νικάνε» τη ζέστη και δροσίζουν
- ΕΚΠΑ: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Νέο Χημείο – Σύγχρονες υποδομές για φοιτητές και καθηγητές
- Αυστηρά πρόστιμα για άρνηση παροχής στοιχείων στην ΑΑΔΕ από ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεργαζόμενους φορείς
- Greek Politicians Caught in Scandal Over Rigged EU Agricultural Payments
- Polls: Majority of Greeks Say Country Is on the Wrong Track
- Μηχανογραφικό 2025: Οι συμβουλές «κλειδιά» για χαμόγελα επιτυχίας στις Βάσεις Εισαγωγής
- Greek Industries Brace for Impact from EU Carbon Border Mechanism
- ISP Expands into Greece with New Holding Company Following Private School Buyout
- Της... Βεγγάζης στην κυβέρνηση
- Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει για τις διπλές ασφαλίσεις

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει για τις διπλές ασφαλίσεις
- Investors Back Metlen’s London IPO Plan, Reassured by Greek Tax Loyalty
- ISP Expands into Greece with New Holding Company Following Private School Buyout
- Greek Industries Brace for Impact from EU Carbon Border Mechanism
- Αλλαγές στο επίδομα απομακρυσμένων περιοχών για υπαλλήλους της ΑΑΔΕ - Τι προβλέπεται
- Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης: Νομιμοποιούνται και οργανώνονται οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις
- Greek Politicians Caught in Scandal Over Rigged EU Agricultural Payments
- Polls: Majority of Greeks Say Country Is on the Wrong Track
- Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ - Περιμένουν τις αποφάσεις Μητσοτάκη
- Σφίγγει τον κλοιό ο ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ και προσανατολίζεται προς προανακριτική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Της... Βεγγάζης στην κυβέρνηση
- Στο ΠΑΣΟΚ μελετούν το φαινόμενο Μαμντάνι
- Μηχανογραφικό 2025: Οι συμβουλές «κλειδιά» για χαμόγελα επιτυχίας στις Βάσεις Εισαγωγής
- Επικίνδυνες Αποστολές: Πέθανε ο συνθέτης της εμβληματικής μουσικής – Ποιος ήταν ο Λάλο Σίφριν
- Κόκκαλης: Αυτός πρέπει να απολογηθεί είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εγώ δεν ζήτησα ρουσφέτι
- Καύσωνας: «Καμίνι» σήμερα η χώρα με 42άρια – Τροπική νύχτα σε 8 περιοχές
- Τα «βρίσκουν» ΗΠΑ - Κίνα στο εμπόριο: Συμφωνία για τις σπάνιες γαίες
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ 26-06-25
- Παλαιά Φώκαια: Η συγκλονιστική στιγμή που ήρωας πυροσβέστης ανεβαίνει στη σκεπή φλεγόμενου σπιτιου
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι “γαργαλιστικοί” διάλογοι μιας απίθανης δικογραφίας