Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα η απόφαση - Ποιοι θα τα χάσουν
Σήμερα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για το κρίσιμο ζήτημα των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων, που αφορά 370.000 συνταξιούχους.
Σήμερα, εκτός απροόπτου το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για το κρίσιμο ζήτημα των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων, που αφορούν τις μνημονιακές περικοπές στα δώρα κατά το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 που αφορά 370.000 συνταξιούχους.
Η υπόθεση συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2024, με
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση της υπόθεσης τίθεται ζήτημα σε σχέση με το αν πράγματι υπάρχει ζήτημα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) ανάμεσα στις αποφάσεις του ΣτΕ (το οποίο δεν δικαίωνε τους συνταξιούχους) και του Αρείου Πάγου (το οποίο δικαίωνε τους συνταξιούχους). Και αυτό γιατί το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια, δηλαδή το ΣτΕ και ο Άρειος Πάγος επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων.
Έτσι θεωρείται πιθανό από νομικούς κύκλους, πως το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση, την οποία θα εκδώσει να μην εξετάσει επί της ουσίας την υπόθεση αυτή, δηλαδή να μην εισέλθει στο νομικό μέρος. Αντίθετα, ενδέχεται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να κρίνει ότι δεν υφίστανται αντίθετες αποφάσεις μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου επί του θέματος.
Αν το Δικαστήριο αποδεχθεί την εισήγηση περί απαραδέκτου δεν θα εξεταστεί η συνταγματικότητα των περικοπών και οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει δεν θα δικαιωθούν.
Αν οι περικοπές κριθούν αντισυνταγματικές θα επηρεαστούν οι εκκρεμείς αγωγές για τα δώρα του 11μήνου και το δημόσιο δεν θα προχωρήσει σε εφάπαξ αποζημίωση, αλλά θα καταβάλει ποσά σε όσους έχουν προσφύγει, μετά από ατομικές δικαστικές αποφάσεις.
Η ετυμηγορία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα καθορίσει το μέλλον των αναδρομικών και τις επόμενες κινήσεις για τους συνταξιούχους.
Επισημαίνεται ότι η απόφαση θα αφορά μόνον όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου 2020. Οι υπόλοιποι, που είτε δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, είτε προσέφυγαν καθυστερημένα, δεν δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί δια νόμου. Όπως χαρακτηριστικά όριζε ο νόμος Βρούτση του 2020, οι αξιώσεις τους έχουν αποσβεσθεί, για λόγους έκτακτης ανάγκης. Η απόφαση της Δικαιοσύνης, κατά τους νομικούς, είναι οιονεί νόμος, η κυβέρνηση οφείλει να την εφαρμόσει άμεσα και μάλιστα έντοκα.
Υπήρξε βέβαια και μια απόφαση του Αρείου Πάγου που «μπέρδεψε» την κατάσταση και αναμένεται τώρα η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, ώστε να λυθεί η διχογνωμία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.Έτσι, επισημαίνουν νομικοί, εάν η απόφαση του ΑΕΔ εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων που επιβλήθηκε στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Και οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν επιστροφή αναδρομικών έως και 4.000 ευρώ έκαστος.
Έτσι οι 1 εκ. 300 χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτους ανάγκης. Για αυτούς λοιπόν απαιτείται μόνο πολιτική απόφαση.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν, οπότε θα πρέπει να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν προσφύγει εκτός αν η κυβέρνηση λάβει απόφαση, τα αναδρομικά να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους.
Αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι- Για συνταξιούχους ΙΚΑ αναδρομικά από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.
- Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναδρομικά από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.
- Για συνταξιούχους Δημοσίου αναδρομικά από 727 ευρώ έως 2.820 ευρώ.
- Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.ά.) αναδρομικά από 668 ευρώ έως 2.399 ευρώ.
- Για συνταξιούχους ΝΑΤ αναδρομικά μόνο για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ έως 1.985 ευρώ.
#ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ #ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ_ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ #ΔΩΡΑ #ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ_ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα έχασαν οι σεισμολόγοι: Πρωτόγνωρο φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά αυτό που έγινε στη Σαντορίνη
- Σεισμός τώρα, έγινε αισθητός στην Αττική
- Κλήρωση Eurojackpot: Το δελτίο που κέρδισε 87,9 εκατ. ευρώ!
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου
- Διπλή πρόκληση από την Τουρκία: Πήγε να "τινάξει στον αέρα" άσκηση του ΝΑΤΟ - Παρέμβαση Δένδια
- Σαματά ετοιμάζει η Κωνσταντοπούλου, ποιον ψάχνει εναγωνίως να συναντήσει ο Λοβέρδος, ο Πολάκης και τα τσιμέντα
- Σουηδία: «Περισσότεροι από 50 πυροβολισμοί» στο μακελειό του Ορεμπρό, δηλώνει η αστυνομία
- Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Το ναυάγιο του «Όρια» με τους 4.000 νεκρούς που έμεινε στη λήθη για δεκαετίες
- Μωραΐτης για Κασσελάκη: "Αυτά του τα γράφει κάποιος ή τα σκέφτεται μόνος του; - Το να βαφτίζεις το πολιτικό μπριάμ 'σαφές ιδεολογικό στίγμα' δεν είναι καλή αρχή"
- Συντάξεις: Αυξήσεις έως μία 13η σύνταξη στο δημόσιο για όσους βγουν το 2025 [πίνακες και παραδείγματα]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Σεισμός τώρα, έγινε αισθητός στην Αττική
- Κλειστά σχολεία μέχρι την Παρασκευή - Τα 4 νησιά
- Ροντινέι: Απόδραση στην Αράχωβα με τη σύντροφό του (Εικόνα)
- Τρία εμπόδια στο δρόμο του ΠΑΣΟΚ
- MasterChef: Οι κριτές έμειναν έκπληκτοι - «Αυτό το πιάτο είναι ασύλληπτο»
- ΟΗΕ: Νεκρός υπάλληλος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, είχε συλληφθεί από τους Χούθι
- Eurojackpot 11/2/25: Ένα «χρυσό» δελτίο σήκωσε 87,9 εκατ. ευρώ
- Πότε η κατανάλωση σοκολάτας «ξεκλειδώνει» την καύση λίπους στις γυναίκες
- «Ασταμάτητη» η Σαμπρίνα Κάρπεντερ: Θα βραβευτεί (και) στα BRIT Awards 2025
- Βουλή: Η ΝΔ «βγάζει» μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Τασούλα

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα η απόφαση - Ποιοι θα τα χάσουν
- Τρία εμπόδια στο δρόμο του ΠΑΣΟΚ
- Βουλή: Η ΝΔ «βγάζει» μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Τασούλα
- Η Θεσσαλονίκη «ακούει» τον Αλέξη Τσίπρα για τις Πρέσπες
- Τα εύσημα για το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, η Berkshire Hathaway και οι Mystery Shoppers, η Cynegirus και τα Delicious Food Hall
- Αναπάντητα ερωτήματα από το οπλοστάσιο του φασίστα που σκότωσε δυο ανθρώπους
- Χρησιμοποίηση Συντάγματος για έλεγχο των θεσμών - Τι δείχνει η εκλογή Τασούλα
- Το πρωινό με αυγά δεν οδηγεί σε «υψηλή χοληστερόλη» λένε οι επιστήμονες
- Πότε η κατανάλωση σοκολάτας «ξεκλειδώνει» την καύση λίπους στις γυναίκες
- «Ασταμάτητη» η Σαμπρίνα Κάρπεντερ: Θα βραβευτεί (και) στα BRIT Awards 2025
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέμπη: Κυβερνητική αποδόμηση των κατηγοριών
- Ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Συγγρού
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου
- Ο Γυρισμός του νομπελίστα Άγγλου συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ στη Μονή Λαζαριστών του ΚΘΒΕ - Κριτική της παράστασης
- Μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τι ακολουθεί: Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης
- Στο στόχαστρο το Λιμενικό για pushbacks και Πύλο
- Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ μαζεύει τα περί συγκάλυψης
- Θεσσαλονίκη: Καταργείται ο ποδηλατόδρομος στη Λεωφόρο Νίκης
- Αυλαία για «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» με άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ
- Την επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογούν από τον ενεργειακό συμψηφισμό ζητούν οι προμηθευτές