Αναδρομικά μόνο έως το 2016 για τους ενστόλους - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Την καταβολή αναδρομικών συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία λειτουργούς του Δημοσίου -στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, πανεπιστημιακούς κ.λπ.- προβλέπουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή πιθανότατα αύριο και θα τεθούν σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι προχωρεί στην αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου εφαρμόζοντας τα όσα ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου

της Επικρατείας, με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2013, από την 1η-8-2012, σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το κείμενο των προωθούμενων ρυθμίσεων για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς, το οποίο αποκαλύπτει ο Ελεύθερος τύπος, τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση περιορίζονται τελικά μόνο στην περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους.

Επιπλέον, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου τα αναδρομικά περιορίζονται σε ακόμη πιο μικρότερες περιόδους, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31η-12-2016.

Δηλαδή, η αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, καθηγητών ΑΕΙ και λοιπών δημοσίων λειτουργών θα γίνει μέχρι την ημερομηνία ισχύος των προηγούμενων ειδικών μισθολογίων, ενώ στις αποδοχές που καταβλήθηκαν για την περίοδο από την 1η-1-2017 μέχρι και σήμερα δεν θα γίνει αναδρομική προσαρμογή, με το αιτιολογικό ότι από τις αρχές του 2017 ισχύουν, για όλες αυτές τις κατηγορίες, νέα εντελώς διαφορετικά ειδικά μισθολόγια, τα οποία καθορίστηκαν με βάση τις διατάξεις των άρθρων 123-162 του ν. 4472/2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα