Αναδρομικά και εκκρεμείς συντάξεις στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Την καταβολή των αναδρομικών και για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την εκρηκτική αύξηση ανεργίας προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε. 

 

Η Κομισιόν στην έκθεση της θέτει το ερώτημα «αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα αναδρομικά όχι μόνο οι περικοπές από τις κύριες συντάξεις αλλά και αυτές στις επικουρικές και στα δώρα» με βάση τις προσφυγές στη δικαιοσύνη. Εφόσον οι τελεσίδικες αποφάσεις δικαιώσουν τους συνταξιούχους τότε το κόστος για

τον προϋπολογισμό σύμφωνα με την έκθεση θα εκτιναχτεί στα 2 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση έχει υπολογίσει τη σχετική δαπάνη σε 1,4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με βάση την απόφαση του ΣτΕ έχει ανακοινώσει ότι τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα καταβληθούν εφάπαξ σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους το δεύτερο 15ημέρο του Οκτωβρίου. Παράλληλα εκτός από τα αναδρομικά, η Κομισιόν αναφέρεται και στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων του e- ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας στους Θεσμούς, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης του 30% των βασικών συνταξιοδοτικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε ψηφιακή επεξεργασία (από όλες τις ψηφιακές υποβληθείσες βασικές αιτήσεις συνταξιοδότησης) έως τα τέλη Ιουνίου 2020.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν στο τέλος Οκτωβρίου νέο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του «στοκ» των αιτημάτων συνταξιοδότησης, όπως και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους παραμένουν σταθερά πάνω από τα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα τις μηδενίσει.

Παράλληλα για την αγορά εργασίας προβλέπεται εκτίναξη της ανεργίας φέτος στο 20% έναντι πρόβλεψης στο κρατικό προϋπολογισμό για 15,6%, πράγμα που σημαίνει επιπλέον 195.000 άνεργοι. Ωστόσο κάνει λόγο για περιορισμένη έκταση της μείωσης των θέσεων εργασίας που εξηγείται από το προσωρινό σοκ και από την επίδραση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Με τα σημερινά δεδομένα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή επιστροφή των κανόνων από το 2022 και μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί συγκεκριμένα ορόσημα και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβασή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αν και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θεωρείται βέβαιο ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Κομισιόν θα ελέγχουν και θα αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και θα συστήνουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα