Αλλεπάλληλες δοκιμασίες για τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ: Καλοκαίρι διαχείρισης κρίσεων, καρατομήσεις και πυρά αντιπολίτευσης στο "επιτελικό κράτος"

Πριν συμπληρωθούν καλά καλά οι πρώτες 40 ημέρες της νέας κυβέρνησης ο απολογισμός των παρενεργειών όλων αυτών των έκτακτων καταστάσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι σημαντικός τόσο σε επιχειρησιακό όσο όμως και σε πολιτικό επίπεδο.

Μία θερινή περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων διανύει στα πρώτα της βήματα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε ολόκληρη την χώρα και το πρωτοφανές

περιστατικό των εκρήξεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Μαγνησία, έχει να αντιμετωπίσει πλέον το μείζον ζήτημα που ανακύπτει από την υπόθεση της εισόδου στην χώρα μας Κροατών χούλιγκανς οι οποίοι έφθασαν στην Αθήνα ανενόχλητοι, χωρίς να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία πρόληψης εκ μέρους της ΕΛΑΣ, με κατάληξη τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.

Πριν συμπληρωθούν καλά καλά οι πρώτες 40 ημέρες της νέας κυβέρνησης ο απολογισμός των παρενεργειών όλων αυτών των έκτακτων καταστάσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι σημαντικός τόσο σε επιχειρησιακό όσο όμως και σε πολιτικό επίπεδο.

Ένας υπουργός, ο Νότης Μηταράκης, έχει ήδη απομακρυνθεί από τον πρωθυπουργό λόγω των οικογενειακών διακοπών που επέλεξε να κάνει σε μια στιγμή έξαρσης των πύρινων μετώπων.

Ο διάδοχός του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου βρίσκεται από χθες αντιμέτωπος με τα πυρά της αντιπολίτευσης και το αίτημα να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την αποτυχημένη διαχείριση από την ΕΛ.ΑΣ της διέλευσης των Κροατών χούλιγκανς από την χώρα μας και την τραγική κατάληξη της δολοφονίας του 29χρονου .

Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη- και στην ουσία και το Μέγαρο Μαξίμου με το οποίο βρισκόταν σε διαρκή συνεννόηση- αναγνώρισε χθες το απόγευμα πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και κραυγαλέα αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ στον τομέα της πρόληψης, απέρριψε ωστόσο το αίτημα για παραίτηση λέγοντας πως δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθεί αν είχε να κάνει με τον πολιτικό σχεδιασμό.

Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει την στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, είναι πολύ πιθανό όμως να συνεχιστούν οι καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Η παραδοχή αποτυχίας έχει επιφέρει άλλωστε ήδη την απομάκρυνση εφτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ από τις θέσεις ευθύνης τους και έχει προαναγγελθεί και περαιτέρω απόδοση ευθυνών "σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή" εφόσον εντοπιστούν από την εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την διακρίβωση των συμβάντων.

Δεν πρόκειται όμως για το μοναδικό αποτύπωμα των κρίσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς έχει προηγηθεί η παύση από τα καθήκοντά του, του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάγχης στη Νέα Αγχίαλο λόγω των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, όπου διαπιστώθηκε από το πόρισμα πλημμελής καθαρισμός στο βόρειο μέρος του και πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών.

Οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, παρά την λειτουργία του 112 και την επιτυχημένη πολιτική των προληπτικών εκκενώσεων, έχουν οδηγήσει εξάλλου την κυβέρνηση και σε παραδοχή ότι αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ενδεχόμενες ελλείψεις σε ότι αφορά την αντιπυρική προετοιμασία, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αναζητηθούν όταν έρθει η ώρα του απολογισμού.
Έχουν οδηγήσει όμως και σε αναγνώριση της ανάγκης περαιτέρω προσαρμογών στην δασική πολιτική.της χώρας και αναμένονται μάλιστα και συγκεκριμένες ανακοινώσεις το φθινόπωρο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κατεύθυνση της παρουσίασης ενός βασικού πλαισίου με το οποίο θα δοθούν πραγματικά κίνητρα για την πρόληψη στο δάσος.
Κοινή συνισταμένη της κριτικής που δέχεται πάντως η κυβέρνηση για την διαχείριση των έκτακτων αυτών καταστάσεων, είναι η αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση της αποτελεσματικότητας τόσο του "επιτελικού κράτους" το οποίο αποτελεί εμβληματικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας και του "νόμου και τάξης" που επίσης βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΟΠΑΔΙΚΗ_ΒΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα