Ποια Ευρώπη τελικά θέλουμε

Δέκα μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη και η άνοδος του AfDκαι άλλων ακραίων σχημάτων προκαλεί έντονη ανησυχία στον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη.

Τα μέλη του σχήματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" που διακρίνονται για την έντονη αντιευρωπαϊκή ρητορική τους συγκεντρώθηκαν τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα σε πόλεις της Γερμανίας όπου επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους για την εκλογική μάχη του ερχόμενου Ιουνίου.

Έχοντας καταγράψει σημαντικά ποσοστά σύμφωνα με τις μετρήσεις

των τελευταίων μηνών που ξεπερνούν το 20%, το δεύτερο πλέον κόμμα διεκδικεί την ψήφο των Γερμανών πολιτών, επενδύοντας στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί στην παρούσα φάση, ενώ κλείνει το μάτι στη Ρωσία, υιοθετώντας τον άκρατο αντιευρωπαϊσμό που χαρακτηρίζει την ηγεσία της Μόσχας.

Φαίνεται τελικά ότι διαμορφώνεται μια άτυπη συμμαχία μέσα και έξω από την Ε.Ε, με στόχο την αποδυνάμωση ενός οικοδομήματος που παρά τις αρρυθμίες και τις παραλείψεις, προσφέρει στην πλειοψηφία της κοινωνίας ειρήνη, ευημερία, ευκαιρίες και μια προοπτική για ένα ασφαλές μέλλον. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Stern το 46% των Γερμανών τάσσεται υπέρ να τεθεί το AfDεκτός νόμου. Ούτε αυτό είναι λύση.

Όσοι πιστεύουν σε δημοκρατικές διαδικασίες, όσοι διακηρύσσουν την ελευθερία πρέπει να δώσουν τη μάχη των ιδεών και μέσα από την πολιτική διαδικασία να αποτρέψουν τη στροφή της κοινής γνώμης προς τα άκρα. Οι απαγορεύσεις δεν προσφέρονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κι εδώ είναι η μεγάλη και ιστορική ευθύνη, όχι μόνο των ευρωπαϊκών θεσμών και όσων τους εκπροσωπούν στις Βρυξέλλες αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στο κοινό όραμα, να αφυπνιστούν για ν αντιμετωπίσουν τους ακραίους πριν είναι πολύ αργά. Η ραγδαία αύξηση των ποσοστών σχημάτων στα άκρα του πολιτικού τόξου δεν αφορά μόνο τη Γερμανία.

Ο λαϊκισμός καραδοκεί πλέον σε όλα πλάτη και μήκη της Ε.Ε και απλώνει τα δίκτυα του παντού, όπου υπάρχουν οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα. Οι κήνσορες του καλούν τους πολίτες να τους ακολουθήσουν προς μια άλλη κατεύθυνση. Το ερώτημα είναι προς τα που;

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να απαντήσουν στα φαινόμενα αυτά με πολιτικό τρόπο και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Με ένα συγκροτημένο σχέδιο για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κοινής προσπάθειας, με ρεαλισμό και ετοιμότητα απέναντι στα πολυάριθμα μέτωπα. Είναι η εποχή για διαρκή εγρήγορση, καθώς μέσα σε αυτό το ασταθές κλίμα δημιουργούνται ισχυρές δυνάμεις που αντιτίθενται τις αρχές και τις αξίες των πρωτεργατών της κοινής πορείας.

Τα διλήμματα για την επόμενη μέρα στην Ε.Ε πρέπει να είναι συγκεκριμένα και πάνω απ’ όλα ξεκάθαρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια Ευρώπη θέλουμε; Την Ευρώπη που παρά τα όποια λάθη μπορεί να εγγυηθεί την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλεγγύη ή εκείνη που θα βυθιστεί εκ νέου σε ένα παράλογο εθνικισμό και εξτρεμισμό;

Την Ευρώπη που θα δίνει νέες ευκαιρίες ή την Ευρώπη που θα αυτοπεριορίζεται; Την Ευρώπη της καλώς εννοούμενης ανεκτικότητας και του σεβασμού στις πανανθρώπινες αξίες ή εκείνη που θα ξυπνήσει εκ νέου άγρια ένστικτα; Αυτό πρέπει να αναλογιστούν όλοι οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη-μέλη, πριν κάνουν τις επιλογές τους μπροστά στην κάλπη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και για αστοχίες. Λαϊκή νομιμοποίηση σε όσους σπέρνουν το διχασμό και υποδαυλίζουν το μίσος δεν πρέπει να δοθεί σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο.

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #AFD #ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ_2024 #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΥΡΩΠΗ #ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα