Νέες αντικειμενικές: Εκτός σχεδίου και Airbnb θα "πληρώσουν" τη μείωση του ΕΝΦΙΑ - Tο σχέδιο της κυβέρνησης

Αλλάζουν όλα στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, καθώς από μηδενική βάση ξεκινά η νέα προσαρμογή στις εμπορικές. Ποια ακίνητα μπαίνουν στο στόχαστρο και πότε πώς θα γίνουν οι νέες εκτιμήσεις.

Αναπροσαρμόζονται και πάλι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Η μεθοδολογία και οι εκτιμήσεις θα γίνουν όπως και την προηγούμενη φορά από ιδιώτες, αλλά με διαφορετικό τρόπο: Με τιμές από περισσότερους από έναν εκτιμητές

για κάθε μια από τις 10.500 ζώνες της χώρας, κυρίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα μέσω του οποίου θα υπολογίζονται σε ετήσια βάση οι αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων του 2018 σε ζώνες της επαρχίας που δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανταπόκριση για συμμετοχή από ιδιώτες εκτιμητές.

Αναπροσαρμογή κάθε χρόνο

Με τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επιχειρηθεί ο εξορθολογισμός τιμών σε ζώνες στις οποίες εμφανίζεται μεγάλη διαφορά με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, που οι εμπορικές αξίες έχουν μεγάλη απόκλιση από τις αντικειμενικές.

Εκεί προσανατολίζονται στον «τεμαχισμό» των περιοχών σε μικρότερες ώστε να υπάρχουν πιο αντιπροσωπευτικές τιμές.

Μετά τη δημιουργία νέας βάσης αξιών θα λειτουργήσει πλατφόρμα για την αυτόματη ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει από το 2020 και θα συμπαρασύρει τον ΕΝΦΙΑ, όπως και άλλους 19 φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα και ακολουθούν την αυξομείωση των αντικειμενικών τιμών.

Όπως για παράδειγμα φόροι μεταβίβασης δωρεών και γονικών παροχών και τεκμήρια των ακινήτων.

Παράλληλα αναμένεται παρέμβαση με πιο στενή παρακολούθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, όπως σε πλατφόρμες Airbnb.

Τα εκτός σχεδίου

Με το νέο σύστημα στόχος είναι να μπει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς για εκτός σχεδίου ακίνητα σε 7.000 περιοχές. Σήμερα, παραθαλάσσια οικόπεδα-φιλέτα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σαν να είναι βοσκοτόπια ή καλλιεργήσιμα χωράφια σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα φέρουν στο δημόσια ταμεία περισσότερα από 142 εκατ. ευρώ από το 2020 σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή.

Τα πρόσθετα αυτά έσοδα αναμένεται να επιτρέψουν στο Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, πιθανώς από το 2021, ακολουθώντας την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μεσοσταθμική μείωση στο 30%.

Keywords
Τυχαία Θέματα