Αλλάζει το σκηνικό του καιρού σήμερα με βροχές και κρύο - Η πρόγνωση του Δ. Παπαϊωάννου

Η τελευταία (μέχρι την επόμενη που είναι σύντομα) μέρα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ήταν η Κυριακή.

Τη Δευτέρα αλλάζει το καιρικό σκηνικό με θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια και τοπικά φαινόμενα.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα, αναμένονται από το πρωί βροχές στη Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική και κυρίως βορειοανατολική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Πελοπόννησο κυρίως γύρω από τα ορεινά της αλλά και τη βόρεια Κρήτη.

Από το απόγευμα σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν κυρίως γύρω από τα ορεινά των προαναφερθεισών περιοχών. Λίγες βροχές θα σημειωθούν το βράδυ και στα νότια τμήματα της Μακεδονίας και κυρίως στο νομό Γρεβενών. Λίγα χιόνια θα πέσουν κατά μέσο όρο στη Θεσσαλία πάνω από τα 800 μέτρα, στην ανατολική Στερεά από τα 1000 μέτρα, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο από τα 1300 μέτρα, στην κεντρική Μακεδονία από τα 900-1000 μέτρα και το βράδυ στην Κρήτη από τα 1200 μέτρα. Στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο πάντως θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις.

Ο υδράργυρος θα σημειώσει αισθητή πτώση στα ανατολικά και βόρεια και δε θα ξεπεράσει εκεί τους 10-12 και τοπικά τους 13-14. Αντίθετα στη δυτική Ελλάδα το μεσημέρι θα φτάσει τους 16-17 και τοπικά τους 18 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 19-20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με θυελλώδεις εντάσεις 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι 4-6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ: Αυξημένες νεφώσεις στη βόρεια Αττική με ασθενείς βροχές στα βόρεια-βορειοσδυτικά του νομού και κυρίως γύρω από την Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα μέχρι το μεσημέρι-απόγευμα. Στο λεκανοπέδιο θα υπάρχουν διαστήματα αυξημένων νεφώσεων αλλά και ηλιοφάνειας. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 1200 μέτρα στην Πάρνηθα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13-14oC, με τη μέγιστη στα βόρεια να είναι 3 βαθμούς χαμηλότερη. Oι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6-7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νεφελώδης καιρός με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα κυρίως μέχερι το μεσημέρι. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά του νομού. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά του νομού πάνω από τα 800 μέτρα περίπου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10οC. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς με ένταση 4-6 μποφόρ.

#ΚΑΙΡΟΣ #ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ #ΚΕΛΣΙΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα