Αυτοί οι δανειολήπτες θα δουν την δόση τους να αυξάνεται το επόμενο διάστημα

Αντιμέτωποι με την προοπτική άνοδο των επιτοκίων που θα αυξήσει το κόστος των εξυπηρέτησης των οφειλών στις τράπεζες είναι όλοι οι έλληνες δανειολήπτες.

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους είναι οι Έλληνες δανειολήπτες το επόμενο διάστημα και έτσι εκτός από το υψηλό κόστος ενέργειας αλλά και διαβίωσης καλούνται να εκτιμήσουν και την ενδεχόμενη αύξηση τους κόστους του δανείου τους.

Η άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη έχει ήδη προεξοφληθεί και ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει αυτό αν δηλαδή

θα είναι το καλοκαίρι το φθινόπωρο ή στα τέλη του χρόνου θα πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να συμβιβαστούν όλοι οι δανειολήπτες που έβλεπαν τα τελευταία χρόνια την δόση του δανείου τους να μειώνεται λόγω των χαμηλών επιτοκίων και τις υποχωρήσεις του Euribor σε αρνητικό έδαφος.

Τα κυμαινόμενα επιτόκια αποτέλεσαν σύμμαχο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους περιορίζοντας την πίεση που δέχτηκαν την προηγούμενη δεκαετία της βαθιάς κρίσης.

Την προοπτική να περάσουμε σε θετικά επιτόκια προεξόφλησε ο επικεφαλής του SSM την περασμένη βδομάδα κάτι το οποίο μπορεί να είναι καλό νέο για τις τράπεζες όχι τόσο για τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων κάτι που πρέπει να προσέξουν οι τράπεζες.

Η αναμενόμενη άνοδος σε αυτή τη φάση λένε στελέχη στην Καθημερινή δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ακόμα και αν αυτά συνδέονται απευθείας με το euribor καθώς μεγάλο μέρος των δανείων έχει ήδη καλύψει την τοκοφόρο περίοδο και είναι σε κατάσταση αποπληρωμής.

Δεν ισχύει ωστόσο, κάτι τέτοιο για τα επιχειρηματικά δάνεια η πλειοψηφία των οποίων είναι συνδεδεμένη με το Euribor. Πρόκειται για τα δάνεια που θα επηρεαστούν άμεσα ακόμη και από την μικρή άνοδο των επιτοκίων που θα επηρεάσει αυτόματα και θα αυξήσει ανάλογα με το ύψος της πίστωσης και τη μηνιαία δόση του δανείου.

Ως αντίδοτο βέβαια οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα δίνουν μαζικά δάνεια σταθερού επιτοκίου όχι μόνο για αγορά και επισκευή κατοικίας αλλά και για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα