Αυτό είναι το ναρκωτικό που έχει 100 φορές πιο ισχυρή δράση από την ηρωίνη και σταμάτησε να πωλείται ακόμη και στο «dark web»

Κι όμως, υπάρχει ένα ναρκωτικό που κυκλοφορούσε στη «μαύρη αγορά» κι ήταν εκατό φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη.

Λόγος γίνεται για την φαιντανύλη, η οποία είναι συνθετικό οπιοειδές και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Η δράση της, βέβαια, είναι 100 φορές ισχυρότερη από αυτή της ηρωίνης ενώ είναι υψηλός ο κίνδυνος να προκαλέσει overdose αν αναμειχθεί με την ηρωίνη.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Εγκλήματος της Μεγάλης Βρετανίας (NCA), η συγκεκριμένη ναρκωτική

ουσία είναι τόσο επικίνδυνη που σταμάτησε να διακινείται ακόμα και στο dark web, το «σκοτεινό» δηλαδή διαδίκτυο όπου πωλούνται σχεδόν όλα τα παράνομα στοιχεία.

Ο επικεφαλής του NCA σε θέματα ναρκωτικών, Vince O’Brien, επισημαίνει σε δηλώσεις του ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε από τους πωλητές ναρκωτικών στο dark web καθώς είναι πολύ πιθανό να προκληθούν χιλιάδες θάνατοι.

Παράλληλα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «Αν έχουν ανθρώπους που πουλούν πολύ επικίνδυνα προϊόντα τότε αυξάνεται το ρίσκο και για τους ίδιους. Όπως υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν δέχονται αγγελίες για όπλα και εκρηκτικά, έτσι υπάρχουν και εκείνα που δεν δέχονται αγγελίες για την φαιντανύλη. Υπάρχουν επίσης χρήστες ναρκωτικών στο "σκοτεινό" διαδίκτυο που λένε σε διάφορα φόρουμ ότι δεν θεωρούν σωστό το να πωλείται η εν λόγω ουσία γιατί είναι άκρως επικίνδυνη και σκοτώνει πολλούς ανθρώπους».

Επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η φαιντανύλη κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και 18 μήνες και σε αυτό το διάστημα έχει προκαλέσει 160 θανάτους.

Στις μεγαλύτερες αγορές ναρκωτικών των ΗΠΑ η φαιντανύλη έχει αντικαταστήσει την ηρωίνη, με τους θανάτους από οπιούχες ουσίες να έχουν λάβει μορφή επιδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα