Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για τα «κόκκινα» δάνεια

Σκληρό «μπραντ ντε φερ» μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια και τα νόμο Κατσέλη με τα στελέχη της κυβέρνησης να καθαρογράφουν την πρόταση τους για να την στείλουν στους θεσμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης είναι η παρακάτω:

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος,

με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής και όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον Νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

4. «Κούρεμα» δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής αλλά με προϋποθέσεις.

5. Παράλληλα εξετάζεται η επιμήκυνση οφειλής μέχρι και 25 χρόνια, αλλά με ηλικιακά κριτήρια.

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

Διαβάστε επίσης: Eπίδομα ενοικίου 2019: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια - Όλες οι λεπτομέρειες για την υποβολή αιτήσεων

Διαβάστε επίσης: ΚΕΑ: Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής - Τι γίνεται με όσους κόπηκαν

Keywords
Τυχαία Θέματα