Αυτές είναι 6 κορυφαίες ασκήσεις για γραμμωμένα χέρια

Ένα δυνατό χέρι, προϋποθέτει και δυνατούς τρικέφαλους, καθώς αυτοί συμμετέχουν και υποβοηθούν πολλές ασκήσεις άλλων μυϊκών ομάδων, γράφει η Lynn Grieger, διαιτολόγος-διατροφολόγος και διαπιστευμένη προπονήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βαλπαραΐσο.

ο μεγαλύτερο μέρος του βραχίονα του χεριού καλύπτεται από τον τρικέφαλο. Ο τρικέφαλος είναι ο μεγαλύτερος μυς σε σχέση με το δικέφαλο και παίζει καθοριστικό στην σωστή κινητικότητα των χεριών, σύμφωνα με το StatPearls. Συνεπώς είναι σημαντικό να μην παραμελείται και να ενδυναμώνεται εξίσου

με τους δικέφαλους.

Ο τρικέφαλος μυς αποτελείται από τρεις κεφαλές, τη μακρά, την έξω και την έσω κεφαλή. Έτσι, υπάρχουν πάρα πολλά είδη ασκήσεων, τα οποία ενδυναμώνουν τον τρικέφαλο από διαφορετική γωνία, ώστε η εκγύμνασή του να είναι συμμετρική ως προς όλες τις κεφαλές.

Τι είναι οι τρικέφαλοι και τι κάνουν;

Ο τρικέφαλος είναι ο σημαντικότερος μυς της οπίσθιας-ραχιαίας επιφάνειας του βραχίονα που όπως προδίδει και η ονομασία του (τρικέφαλος) αποτελείται από τρείς εκφυτικές κεφαλές – την έσω, την μακρά και την έξω – που όμως καταφύονται σε ένα κοινό τένοντα.

Ειδικότερα, η έσω κεφαλή του τρικέφαλου βραχιόνιου εκφύεται από το πίσω μέρος της επιφάνειας του βραχιόνιου οστού (κάτω και εντός της αύλακας του κερκιδικού νεύρου), η μακρά κεφαλή εκφύεται από το υπογλήνιο φύμα της ωμοπλάτης και η έξω κεφαλή εκφύεται από την οπίσθια επιφάνεια του βραχιόνιου οστού (άνω και έξω από την αύλακα του κερκιδικού νεύρου).

Η κατάφυση των τριών αυτών κεφαλών γίνεται στον κοινό τένοντα του τρικέφαλου βραχιόνιου μυ, που καταφύεται στην οπίσθια μοίρας της άνω και της έξω επιφάνειας του ωλεόκρανου. Ο συγκεκριμένος μυς είναι υπεύθυνος και «πρωταγωνιστής» στην κίνηση της έκτασης του αγκώνα (με «συναγωνιστή» του τον αγκωνιαίο μυ και «ανταγωνιστές» του τους δικέφαλο βραχιόνιο, πρόσθιο βραχιόνιο και βραχιονοκερκιδικό) έλκοντας το ωλεόκρανο.

Ο τρικέφαλος βραχιόνιος μυς επίσης επηρεάζει σημαντικά και κινήσεις της ωμικής ζώνης (προσαγωγή, έκταση, υπερέκταση).

«Οι δικέφαλοι μυς τραβούν τα οστά του αντιβραχίου για να τα φέρουν πιο κοντά στο πάνω μέρος του σώματος, ενώ οι τρικέφαλοι βοηθούν στην επιστροφή του αντιβραχίου σε μια εκτεταμένη θέση», λέει χαρακτηριστικά η Bethany Stillwaggon, διαπιστευμένη personal trainer από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής με έδρα το Raleigh της Βόρειας Καρολίνας και κύρια προπονήτρια στο πανελλήνιο boutique στούντιο κωπηλασίας Row House.

Επίσης, οι τρικέφαλοι μυς «όχι μόνο βοηθούν σε κάθε είδους κίνηση που απαιτεί δύναμη, όπως το σουτ μιας μπάλας μπάσκετ ή το πέταγμα μιας μπάλας, αλλά βοηθούν και σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το κράτημα ενός μολυβιού ή στη διατήρηση της καλής στάσης στο γραφείο», λέει η Rachel Prairie, διαπιστευμένη personal trainer στην Εθνική Ακαδημία Αθλητιατρικής και διευθύντριας προγραμματισμού άσκησης στο Anytime Fitness στο Woodbury της Μινεσότα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν προπονήσετε τους τρικέφαλους σας. Διαβάστε αναλυτικά στο News4Health.

#ΑΣΚΗΣΕΙΣ #ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ #ΧΕΡΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτές,aftes