Αυστηροί έλεγχοι από το Λιμενικό στα λιμάνια

Στο πλαίσιο των εντατικών και συστηματικών ελέγχων καθολικής εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού COVID-19 ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, διενεργούνται ήδη αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια, ιδιαίτερα του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τονίζεται ότι:

«Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, είναι συνεχείς,

καθολικοί και αυστηρότατοι και έχουν ως στόχο τους να διασφαλίσουν :

 -Ότι όσοι ταξιδεύουν με τα πλοία της ακτοπλοΐας ανήκουν στις κατηγορίες εκείνων που δικαιούνται να μετακινηθούν μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και,

 -Ότι εφαρμόζονται κανονικά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού COVID-19 από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τους επιβάτες.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος απευθύνουν συνεχώς συστάσεις ώστε να είναι γνωστό πως σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται η μη τήρηση των μέτρων και η μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Όσοι δεν κατέχουν τα απαραίτητα από τη νομοθεσία δικαιολογητικά για την μετακίνησή τους εκτός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, δεν θα επιτρέπεται να επιβιβασθούν στα πλοία για να ταξιδέψουν.»

Εξαιρέσεις

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Keywords
Τυχαία Θέματα