To ΒΒC «κόβει» ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον υπό τον φόβο συντηρητικών αντιδράσεων

Η απόφαση έχει εξοργίσει τους δημιουργούς του προγράμματος και ορισμένους ειδικούς στο BBC, οι οποίοι φοβούνται ότι η εταιρεία υπέκυψε στις πιέσεις οπισθοδρομικών ομάδων.

Το BBC αποφάσισε να μην μεταδώσει ένα επεισόδιο της νέας σειράς του David Attenborough για τη βρετανική άγρια φύση, επειδή φοβάται ότι η θεματολογία της σχετικά με την καταστροφή της φύσης θα

μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις από τους πολιτικούς των Τόρις και τον δεξιό Τύπο, αναφέρει ο Guardian.

Η αποκάλυψη για το πρόγραμμα του Attenborough έρχεται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία ένας άλλος ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός, ο Gary Lineker, καταδικάστηκε από συντηρητικούς υπουργούς για την κριτική του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση.

Η νέα διαμάχη επικεντρώνεται στο Wild Isles, μια πολυαναμενόμενη νέα σειρά που εξετάζει την ομορφιά της φύσης στις Βρετανικές Νήσους, η οποία θα αρχίσει να μεταδίδεται την Κυριακή. Με αφηγητή τονDavid Attenborough, αναμένεται να σημειώσει μεγάλη επιτυχία, με πέντε επεισόδια που έχουν προγραμματιστεί να βγουν σε πρωινές ώρες στο BBC One.

Ένα έκτο επεισόδιο έχει επίσης γυριστεί, το οποίο είναι κατανοητό ότι θα είναι μια σκληρή ματιά στις απώλειες της φύσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τι τις έχει προκαλέσει. Είναι επίσης κατανοητό ότι θα περιλαμβάνει ορισμένα παραδείγματα ανάκαμψης της φύσης (Rewilding), μια έννοια που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ορισμένους συντηρητικούς κύκλους.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη φύση WWF και RSPB, δεν θα μεταδοθεί μαζί με τα άλλα και θα είναι διαθέσιμο μόνο στην υπηρεσία iPlayer του BBC. Και τα έξι επεισόδια είχαν αφηγητή τον Attenborough και γυρίστηκαν από την εταιρεία παραγωγής Silverback Films, υπεύθυνη για προηγούμενες σειρές, όπως το Our Planet, σε συνεργασία με τη Μονάδα Φυσικής Ιστορίας του BBC.

Υψηλόβαθμες πηγές του BBC δήλωσαν στον Guardian ότι η απόφαση ελήφθη για να αποκρουστούν πιθανές επικρίσεις από την δεξιά. Αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Telegraph επιτέθηκε στο BBC για τη δημιουργία της σειράς και για τη χρηματοδότηση από "δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις που είχαν επικριθεί στο παρελθόν για τις πολιτικές τους πιέσεις" - το WWF και το RSPB.

Μια πηγή του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι "ομάδες πίεσης" από κλάδους όπως η γεωργία και η βιομηχανία θηραμάτων, θα "ξεσπούσαν" αν η σειρά είχε πολύ πολιτικό μήνυμα.

Η Λόρα Χάουαρντ, η οποία ήταν παραγωγός του προγράμματος και εργαζόταν στη Μονάδα Φυσικής Ιστορίας του BBC, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι τα μηνύματά του είναι πολιτικά. Η παραγωγός δήλωσε ότι η ταινία θα θίξει τον τρόπο με τον οποίο οι γεωργικές πρακτικές έχουν βλάψει την άγρια ζωή, αλλά θα παρουσιάσει και το προφίλ των αγροτών που έκαναν το σωστό.

πληροφορίες από Guardian. #ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ #ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ #BBC #ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΒΒC,vvC