Politico: Η Γερμανία δεν πρέπει να εμποδίσει την Πολωνία να στείλει «Leopard 2» στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία αποφασίσει να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Γερμανία δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία αποφασίσει να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο αντικαγκελάριος Robert Habeck, πετώντας -φαινομενικά- το μπαλάκι στο γήπεδο της Βαρσοβίας σχετικά με τον εφοδιασμό του Κιέβου με δυτικά άρματα

μάχης.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε την Τετάρτη ότι μια πολωνική "εταιρεία αρμάτων μάχης Leopard για την Ουκρανία θα μεταφερθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας διεθνούς συνασπισμού", προσθέτοντας ότι "μια τέτοια απόφαση έχει ήδη [ληφθεί] στην Πολωνία". Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν η Βαρσοβία θα λάβει την έγκριση του Βερολίνου, δεδομένου ότι τα άρματα μάχης Leopard 2 κατασκευάζονται στη Γερμανία και έχουν περιορισμούς σχετικά με την επανεξαγωγή τους.

Ο Χάμπεκ προσπάθησε την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να εγκρίνει ένα πιθανό πολωνικό αίτημα.

"Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να παίρνει κανείς μια απόφαση για τον εαυτό του και του να εμποδίζει την απόφαση άλλων", δήλωσε ο αντικαγκελάριος, ο οποίος επιβλέπει τους ελέγχους των εξαγωγών όπλων ως υπουργός Οικονομίας.

"Και κατά συνέπεια, η Γερμανία δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο όταν άλλες χώρες λαμβάνουν αποφάσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από την απόφαση που λαμβάνει η Γερμανία"

Τα λόγια του Χάμπεκ σηματοδοτούν την τελευταία ανατροπή στην έντονη συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με σύγχρονα, δυτικής κατασκευής άρματα μάχης.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να στείλουν ελαφρά άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού στο Κίεβο.

Αν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μπορεί θεωρητικά να έχει τον τελευταίο λόγο για το αν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης της Πολωνίας θα πάνε στην Ουκρανία, η δημόσια δήλωση του Χάμπεκ θα τον δυσκολέψει να πει όχι χωρίς να διασπάσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό.

Παρόλα αυτά, ο Χάμπεκ ήταν πιο επιφυλακτικός όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα στείλει τα δικά της άρματα μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα θα λάβει την απόφασή της "σε συμμαχία με άλλους εταίρους και χώρες" - μια θέση που απηχεί τη γραμμή του Σολτς ότι το Βερολίνο πρέπει να συντονίζει στενά τέτοια βήματα με τους εταίρους, πρώτα και κύρια με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΟΠΛΑ #ΑΡΜΑΤΑ_ΜΑΧΗΣ #LEOPARD #ΑΝΤΙΚΑΓΓΕΛΑΡΙΟΣ #ΡΟΜΠΕΡΤ_ΧΑΜΠΕΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Γερμανία, Πολωνία, Leopard 2, Ουκρανία,Politico, germania, polonia, Leopard 2, oukrania