Oι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία drones «καμικάζι»: Πώς δουλεύουν οι «έξυπνες» βόμβες που είναι εξοπλισμένες με κάμερες

O Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει drones τελευταίας τεχνολογίας

Στο πλαίσιο του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν, οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής - πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας που θα μπορούσαν να στοχεύσουν με ακρίβεια τα ρωσικά στρατεύματα από χιλιόμετρα μακριά - δήλωσαν στο NBC News

δύο αξιωματούχοι του Κογκρέσου.

Σημειώνεται πως Ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε στα όπλα σε ενημερωτικό δελτίο για το πακέτο βοήθειας ως «100 τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα».

Σύμφωνα με το NBC, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες παραλλαγές του όπλου, το Switchblade 300 και το 600, που έχουν πωληθεί στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ από την κατασκευάστρια εταιρεία AeroVironment, που εδρεύει στα προάστια της Ουάσινγκτον.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας και των κυρίαρχων εθνών στο δικαίωμά τους να προστατεύουν τις πατρίδες τους και τις ίδιες τις ζωές τους όταν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα απειλείται», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Η AeroVironment στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και ολόκληρης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Τι είναι και πώς δουλεύουν «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι»

Τα Switchblades είναι ουσιαστικά «έξυπνες» βόμβες, εξοπλισμένες με κάμερες, συστήματα καθοδήγησης και εκρηκτικά.

Μπορούν να προγραμματιστούν έτσι ώστε να πλήττουν αυτόματα στόχους που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, ενώ μπορούν να κατευθύνονται γύρω από στόχους μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν.

Η εταιρεία λέει ότι τα 600 μπορούν να πετάξουν για 40 λεπτά και μέχρι 50 μίλια.

Πρόκειται για όπλα μιας χρήσης, γι' αυτό και έχουν ονομαστεί «μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι». Πρόκειται, ωστόσο, για όπλα που είναι φθηνότερα από τους πυραύλους Hellfire που εκτοξεύουν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper. Τα 300 μπορούν να κοστίζουν μόλις 6.000 δολάρια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Και τα δύο όπλα μπορούν να στηθούν μέσα σε λίγα λεπτά και να εκτοξευθούν από σωλήνες. Πετούν πολύ ταχύτερα από τα τουρκικά drones Bayraktar TB2 που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στις επιχειρήσεις της ενάντια στη Ρωσία, και πιθανώς θα είναι σε θέση να διαπεράσουν την αποσπασματική αεράμυνα που διατηρεί η Ρωσία πάνω από τις δυνάμεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα