Σκουρλέτης για αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ: «Να αναζητήσουμε τις αιτίες από το 2019 - κόμμα με ταυτότητα η ΝΔ»

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την αυτοκριτική που έπρεπε μετά το 2019 και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με ταυτότητα, εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη και σχολίασε το αποτέλεσμα των

εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι διαμορφώθηκε ένας πολιτικός χάρτης που έχει διαφορετικά και καινούργια χαρακτηριστικά. «Έχουμε μια παρουσία ισχυρή ακροδεξιών κομμάτων που μαζί με το κόμμα της ΝΔ δημιουργούν έναν χώρο που δεν είχε μετά το 1974 τόσο μεγάλη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο» σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται μόνο μέσα στην προεκλογική περίοδο αλλά αντίθετα χτίζεται όλη την προηγούμενη περίοδο, και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο 2019.«Μετά το 2019 δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε επαρκώς και σε βάθος να διαβάσουμε τα ζητήματα και να αναδείξουμε πλευρές της δικής μας πολιτικής. Και φάνηκε μετά αυτό το επόμενο διάστημα. Άρα με συλλογικό τρόπο σε βάθος συζήτηση, αυτό είναι αναγκαίο να γίνει» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας είπε: «Άρα οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες, να εμβαθύνουμε στα νέα στοιχεία, να κάνουμε μια συστηματική προσέγγιση και να μην βιαστούμε να δώσουμε απαντήσεις που μπορεί ψυχολογικά να μας βολεύουν αλλά που δεν θα απαντούν στα προβλήματα αν δεν είναι επαρκείς και σε βάθος». Περιγράφοντας τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το συνέδριο δεν μπορεί να γίνει άμεσα, λόγω του καλοκαιριού.

«Όσο προσωποπαγές να είναι ένα κόμμα και δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται σε αυτά τα κόμματα, για να υπάρξει και να προχωρήσει πρέπει εκ των πραγμάτων να εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες. Άρα πριν ο καθένας οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα και βάλει έναν βαρύγδουπο τίτλο, πρέπει να γίνει ανάλυση όλης της προηγούμενης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σημερινής πραγματικότητας για να δούμε τι κρατάμε από την προηγούμενη πορεία και τι πρέπει να αλλάξουμε» είπε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του στον Realfm 97,8.

Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε πως δεν θεωρεί πως πρέπει να ξεκινήσουν από τα πρόσωπα. «Θα πρέπει να κάνουμε πρώτα την κουβέντα και μετά να καταλήξουμε στο ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος εκφραστής των σημερινών μας αναλύσεων. Δεν υποτιμώ τον ρόλο των προσώπων». τΕξέφρασε την άποψη ότι το συνέδριο του κόμματος θα πρέπει να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του κ. Τσίπρα, «δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί. Ούτε θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρόσωπα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνουμε όλη την προηγούμενη κουβέντα και μετά να καταλήξουμε ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος εκφραστής των σημερινών μας προκλήσεων». «Δεν υποτιμώ το ρόλο των προσώπων. Ίσα ίσα είναι καταλυτικός. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ και πράγματα ανιστόρητα ότι από μόνα τους τα πρόσωπα μπορούν να συγκροτήσουν ένα κόμμα ή ένα χώρο» υποστήριξε ο πρώην υπουργός.

«Για φανταστείτε δηλαδή τον Αλέξη τον Τσίπρα, ο οποίος έτσι επέδρασε θετικά και καταλυτικά στην διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα τελευταία χρόνια να ήταν σε κάποιο άλλο κόμμα, χωρίς να υποστηρίζει αυτά που έλεγε. Θα είχα μια ανάλογη πορεία. Όχι, νομίζω. Άρα, είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων», κατέληξε.

Η ταυτότητα της ΝΔ

Ο Πάνος Σκουρλέτης εξήγησε πως «για αυτό μίλησα και πριν για την ανάγκη μιας ουσιαστικής, προγραμματικής, αξιακής, ιδεολογικής ταυτότητας που την έχει ο αντίπαλός μας. Την έχει η ΝΔ. Η ΝΔ είναι ένα τέτοιο κόμμα που σας λέω, παρά τις προσαρμογές και μάλιστα δείχνει και μια ιδιότυπη ικανότητα να εκφράζει από ανθρώπους που προέρχονται από το λεγόμενο παραδοσιακό κέντρο ή το ακραίο κέντρο, όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα να απευθύνεται και σε δυνάμεις από την ακροδεξιά. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει για πολύ ακόμη να το κάνει, δεν υπάρχουν κόμματα που να αντέχουν στο χρόνο που να μην έχουν μία ταυτότητα. Και δεν εννοώ μια σκληρή ιδεολογική ταυτότητα».

«Όλα αυτά που κατατείνουν τελικά; Στο να κερδίζεις την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία. Γιατί νομίζω ότι αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο το πρόβλημα. Η εμπιστοσύνη που πρέπει να σου δείχνουνε κάθε φορά οι πολίτες», παρατήρησε.

#ΠΑΝΟΣ_ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα