NASA: Έφτασε στη Σελήνη η αποστολή Artemis I

Πέντε ημέρες μετά την εκτόξευσή της, η αποστολή Artemis I της NASA, έφτασε στον.. προορισμό της.

Σύμφωνα με το bbc, το όχημα ήταν εκτός επαφής για 34 λεπτά κατά τη διάρκεια αυτού του ελιγμού, που ξεκίνησε στις 12:44 GMT, καθώς έλαβε χώρα στην μακρινή πλευρά της Σελήνης.

«Αυτή είναι μια από εκείνες τις μέρες που σκέφτεσαι και ονειρεύεσαι για πολύ, πολύ καιρό»

Καθώς το σήμα επέστρεφε,

το διαστημόπλοιο έστειλε πίσω μια εικόνα της Γης. Η Nasa λέει ότι μέχρι στιγμής η αποστολή έχει «ξεπεράσει τις προσδοκίες» από την εκτόξευση της περασμένης εβδομάδας.

Ο διευθυντής πτήσεων της Nasa, Zebulon Scoville, είπε: «Αυτή είναι μια από εκείνες τις μέρες που σκέφτεσαι και ονειρεύεσαι για πολύ, πολύ καιρό.

"Σήμερα το πρωί μόλις είδαμε τη Γη να βρίσκεται πίσω από τη Σελήνη καθώς παίρνουμε το επόμενο όχημα με αξιολόγηση από τον άνθρωπο γύρω από το φεγγάρι, προετοιμαζόμενοι να φέρουμε τους ανθρώπους πίσω εκεί μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτό αλλάζει το παιχνίδι."

Το διαστημόπλοιο έκανε ζουμάρισμα πάνω από τις τοποθεσίες προσγείωσης του Apollo 11, 12 και 14 καθώς πλησίαζε.

Η αποστολή Artemis ξεκίνησε την Τετάρτη από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, με την εκτόξευση του πιο ισχυρού πυραύλου που έχει κατασκευάσει ποτέ η Nasa.

Τοποθέτησε τον Ωρίωνα σε ένα μονοπάτι προς τη Σελήνη. Η κάψουλα έχει ήδη στείλει πίσω αρκετές selfies κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της.
Επειδή πρόκειται για δοκιμαστική πτήση, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν αστροναύτες - αντίθετα, τρία ανδρείκελα, καλυμμένα με χιλιάδες αισθητήρες, κάνουν το ταξίδι.

«Αυτοί οι αισθητήρες αποκτούν μια ιδέα για το εάν το περιβάλλον θα είναι εντάξει για τους ανθρώπους»

"Υπάρχουν λοιπόν πράγματα όπως αισθητήρες ακτινοβολίας, αισθητήρες κίνησης, επιταχυνσιόμετρα - πράγματα για τα οποία εμείς ως ανθρώπινο ωφέλιμο φορτίο θα νοιαζόμαστε πολύ."

Και αυτό είναι σημαντικό γιατί, αν αυτή η πτήση πάει καλά, οι αστροναύτες θα συμμετάσχουν στην επόμενη βόλτα, πρώτα απ' όλα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, πριν από μια τρίτη αποστολή Άρτεμις, στη συνέχεια κατεβάσει την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρακολουθεί επίσης προσεκτικά το διαστημικό σκάφος. Είναι κατασκευασμένο το σέρβις του Orion, το οποίο παρέχει την ισχύ και την πρόωση για το ταξίδι.

Ο Esa έχει επίσης έναν επιβάτη: τον Shaun the Sheep, τον Βρετανό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων stop-motion. Ο Shaun είναι δεμένος για το ταξίδι. Η μασκότ της Nasa είναι ο Snoopy, ο οποίος επιπλέει ελεύθερος στο πιλοτήριο της κάψουλας του πληρώματος.

Μετά την κοντινή πτήση, ο Ωρίωνας θα αιωρείται πολύ πιο έξω καθώς αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τη Σελήνη.

Στις 26 Νοεμβρίου, πρόκειται να σπάσει το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13 όταν φτάσει στα 400.171 χιλιόμετρα (248.655 μίλια) από τη Γη

Δύο ημέρες αργότερα, θα έχει ταξιδέψει περισσότερα από 430.000 χιλιόμετρα (270.000 μίλια) από τον πλανήτη μας - το πιο απομακρυσμένο που έχει πετάξει ποτέ ένα διαστημικό σκάφος κατασκευασμένο για ανθρώπους.

Μετά από αυτό, η κάψουλα θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς το σπίτι, πίσω προς τη Σελήνη και στη συνέχεια στη Γη με προγραμματισμένη κατάδυση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου.

#NASA #ARTEMIS_1 #ΣΕΛΗΝΗ #ΦΕΓΓΑΡΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
NASA, Έφτασε, Σελήνη, Artemis I,NASA, eftase, selini, Artemis I