Market Pass: Τι ισχύει για ηλικιωμένους που δεν έχουν smartphone, πώς θα γλιτώσουν το «πέναλτι»

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το Market Pass που θα κάνει πρεμιέρα από τον Φεβρουάριο, θα διαρκεί 6 μήνες και θα περιλαμβάνει χρήματα είτε σε άυλη κάρτα είτε σε λογαριασμό για την αγορά του 10% του κόστους των αγορών από σούπερ μάρκετ.

Στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το Σάββατο από τη Βουλή

ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τους μεγαλύτερους ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν στη κατοχή τους smartphone αλλά είναι δικαιούχοι, η διαδικασία όπως είπε είναι απλή αλλά θα χρειαστεί την συνδρομή συγγενικών τους προσώπων.

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης «Υπάρχουν δύο δυνατότητες στους ηλικιωμένους επειδή μιλάμε για μια αγορά το μήνα μπορούν είτε να το κάνουν με το κινητό ενός στενού συγγενούς τους πχ του γιού τους. Δεν είναι δύσκολο μπορεί να το κατεβάσει με τα στοιχεία του taxis net του πατέρα του και γίνεται μια αγορά το μήνα έτσι ή πηγαίνουμε στο πιο παραδοσιακό, τα λεφτά πηγαίνουνε στο IBAN οπότε παίρνει το 80% του ποσού και το κάνει. Η δική μας σύσταση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα κινητό σύγχρονο. Καλύπτει οποιεσδήποτε αγορές κάνετε από ένα κατάστημα τροφίμων ανεξαρτήτως του αν θα πάρετε τρόφιμα ή κάτι άλλο».

Συνέχισε λέγοντας «το market pass προέρχεται από μια έκτακτη φορολόγηση η οποία δεν είχε προβλεφθεί όταν καταρτίζαμε τον προϋπολογισμό διότι δεν είχαμε εικόνα πως ακριβώς θα είναι τα έσοδα αυτά, πρόεκυψαν πολύ σημαντικότερα έσοδα στην πορεία όταν φάνηκε ότι τα κέρδη των διυλιστηρίων είναι μεγαλύτερα, και όπως κάναμε στην ουσία από το ’19 οπότε δεν είναι κάτι διαφορετικό από την πολιτική που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα όποτε είχαμε δημοσιονομικό χώρο με κάποιο τρόπο το επιστρέφαμε στην οικονομία και στην κοινωνία. Τώρα η προτεραιότητά μας, την είχα πει με μεγάλη σαφήνεια, εφόσον τα καύσιμα λόγω της πτώσης πετρελαίου είναι πιο διαχειρίσημα και τον ηλεκτρισμό τον έχουμε χειριστεί με το εργαλείο και αντιμετωπίζεται η επόμενη προτεραιότητα ήταν τα super market, έκτακτη ενίσχυση γιατί έκτακτο είναι το έσοδο, μια φορά υπάρχει».

Αναφερόμενος τέλος στα εισοδηματικά κριτήρια ανέφερε πως αυτά ξεκινάνε από το μονομελές νοικοκυριό στα 16.000€ και σε αυτό που έχει δύο άτομα ή στη μονογονεική οικογένεια είναι 24.000 και προστίθεται για κάθε παιδί ή για κάθε φιλοξενούμενο μέλος άλλα 5.000€. Τα περιουσιακά κριτήρια είναι λίγο διευρυμένα σε σχέση με αυτά του επιδόματος θέρμανσης δηλαδή έχει πάει στις 400 χιλιάδες η συνολική αντικειμενική οπότε καλύπτουμε το 80 με 85% των νοικοκυριών.

#MARKET_PASS #ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ #ΚΙΝΗΤΟ #ΣΟΥΠΕΡ_ΜΑΡΚΕΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα