Long Covid: Aσθενής έφτιαξε εφαρμογή για να παρακολουθεί τα συμπτώματά του

Η εφαρμογή Visible απευθύνεται επίσης σε άτομα που ζουν με παθήσεις όπως η υπερκόπωση.

Η εφαρμογή, Visible, είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε μορφή beta και απευθύνεται επίσης σε άτομα που ζουν με παθήσεις όπως η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS).

Ο Leeming, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Visible, είπε ότι ο στόχος είναι να βοηθηθούν όσοι πάσχουν από αυτές τις παθήσεις να διαχειριστούν την ασθένειά τους – όπως η επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την άσκηση.

«Δεν συμβαίνει αμέσως αφού καταβάλεις τον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα

συμβαίνει ώρες ή και μέρες αργότερα, όταν τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν.

Επειδή λοιπόν αυτός ο βρόχος ανατροφοδότησης είναι τόσο μεγάλος, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς αν το παρακάνετε», είπε.

«Αυτό που κάνουμε είναι να συντομεύσουμε αυτόν τον βρόχο ανατροφοδότησης, ώστε να σας λέμε πολύ νωρίτερα πότε πρέπει να επιβραδύνετε και πότε καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια για να μειώσετε την πιθανότητα να έχετε μια συντριβή συμπτωμάτων».

Ο Leeming ελπίζει ότι η εφαρμογή θα βοηθήσει επίσης να ρίξει φως σε «αόρατες» ασθένειες.

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον μακροχρόνιο Covid και αυτές τις ασθένειες όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι η έλλειψη διαγνωστικού τεστ – και στα μάτια του ιατρικού κόσμου, εάν οι εξετάσεις σας επανέλθουν όλες φυσιολογικές και τότε σας βλέπουν ως ψυχοσωματικό, " αυτός είπε.

«Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε με το Visible είναι ότι χτίζουμε τη δυνατότητα να μετράμε αυτές τις καταστάσεις [χρησιμοποιώντας] ψηφιακούς βιοδείκτες που θα βοηθήσουν να γίνουν αυτές οι καταστάσεις ορατές – ορατές στους ασθενείς, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τη δική τους κατάσταση, ορατές στους κλινικούς ιατρούς, έτσι μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να είναι ορατά και στην έρευνα, ώστε να μπορούν να τα κατανοήσουν».

Sτην τρέχουσα, δωρεάν μορφή του, το Visible είναι κάπως βασικό, προσφέροντας στους χρήστες πρωινό και βράδυ check-in όπου μπορούν να καταγραφούν τα συμπτώματα, η ποιότητα ύπνου και ο εμμηνορροϊκός κύκλος, ενώ μπορούν να μετρηθούν τα βιομετρικά στοιχεία του καρδιακού ρυθμού και της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (HRV). τοποθετώντας ένα δάχτυλο στο πίσω μέρος του φακού της κάμερας του smartphone.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι ο HRV μειώνεται σε άτομα που ζουν με μακρά Covid και ME/CFS και ότι μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας της σοβαρότητας της κόπωσης», σημειώνει η εφαρμογή.

Μετά από λίγες ημέρες, η εφαρμογή αρχίζει να προσφέρει ένα "βαθμολογικό ρυθμό" για να βοηθήσει στην καθοδήγηση των επιπέδων προσπάθειας, ενώ οι χρήστες μπορούν επίσης να εξερευνήσουν τις τάσεις στα συμπτώματά τους.

«Τα επικαλύπτουμε ουσιαστικά σε γραφήματα δίπλα στο βιομετρικό. Έτσι, μπορείτε να εντοπίσετε μοτίβα στην ασθένειά σας και στη συνέχεια να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας», είπε ο Leeming.

Ο Leeming, ο οποίος ήταν άπληστος ποδηλάτης και ορειβάτης πριν αναπτύξει τη μακρά Covid, πρόσθεσε ότι στις αρχές του επόμενου έτους η ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει μια συνδρομητική υπηρεσία που περιλαμβάνει φορητές συσκευές για την παρακολούθηση περαιτέρω μετρήσεων. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εφαρμογές γυμναστικής, που ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν περισσότερα, το Visible θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιταχύνουν τη δραστηριότητά τους.

«Στο μέλλον θέλουμε να προχωρήσουμε στην πρόβλεψη της έξαρσης των συμπτωμάτων, ώστε να μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους νωρίτερα και να τους δώσουμε ένα μεγαλύτερο φάκελο για να ασκηθούν», είπε.

Η ομάδα, η οποία έχει κερδίσει χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων (847.000 £) από ταμεία υγειονομικής περίθαλψης και επενδυτές, συνεργάζεται με ερευνητές και επαγγελματίες υγείας για την παραγωγή της εφαρμογής και ελπίζει να μοιραστεί ανώνυμα δεδομένα με επιστήμονες για να τροφοδοτήσει νέες ιδέες για αόρατες συνθήκες.

Η Δρ Viki Male του Imperial College του Λονδίνου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία απόκτησης ηθικής έγκρισης και χρηματοδότησης για τη χρήση δεδομένων από χρήστες εφαρμογών, καθώς και από μια ομάδα ελέγχου, για τη μελέτη πιθανών σχέσεων μεταξύ μακροχρόνιων συμπτωμάτων Covid και διαφορετικών σταδίων του εμμηνορροϊκού κύκλου.

«Μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν μακροχρόνια Covid γιατί αν γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες επηρεάζουν τα συμπτώματά σας, αυτό μας δίνει αμέσως τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πράγματα όπως η ορμονική αντισύλληψη για να τα κάνουμε λιγότερο άσχημα», είπε.

Ο Leeming πρότεινε ότι η εφαρμογή μπορεί επίσης να αποφέρει άλλα οφέλη στους χρήστες.

Η Claire Higham, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Long Covid Support, η οποία πάσχει από την πάθηση, χαιρέτισε την εφαρμογή, λέγοντας ότι ενώ η διαχείριση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για όσους πάσχουν από μακροχρόνια Covid, σε πολλούς έχει πει λάθος να ασκούνται.

«Μια εφαρμογή που μπορεί να καθοδηγήσει και να κάνει ορατό αυτό το πρόβλημα στους ασθενείς, την οικογένεια, τους γιατρούς και την κοινωνία είναι ένα βήμα μπροστά», είπε.

#LONG_COVID #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα