Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Ο κύριος Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του - Καμένο χαρτί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (vid)

«Θεωρώ χρέος μου να μιλήσω για τα ελληνοτουρκικά» είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή και αναφέρθηκε ειδικά στη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες στην

Κυπριακή ΑΟΖ, όπως είπε, απλώνεται και σε άλλες περιοχές και  χαρακτήρισε άκυρο έγγραφο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κυρωθούν γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη τα ελληνικά νησιά και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Η στάση τους καταδικάστηκε από όλους. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ το οποίο κρατούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο», όπως επισήμανε.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει. Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στην χώρα του και ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε ακόμα ότι το θέμα της Τουρκίας θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα» συμπλήρωσε.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τα θέματα που έθεσε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν:

«Το πρώτο είναι ένα παράνομο έγγραφο το οποίο εξέδωσε η Τουρκία, το μνημόνιο με τη Λιβύη. Το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό. Η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ».

«Απέναντι σε αυτά η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο. Οι κινήσεις μας εξελίσσονται και αποδίδουν. Τα κείμενα της Τουρκίας δεν πρόκειται να κυρωθούν. Οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Αίγυπτος, Ισραήλ και Ρωσία καταδίκασαν τη στάση μέσα σε δύο 24ωρα».

Όπως είπε, ««μπορεί στην τουρκική Βουλή να επικύρωσαν ένα χαρτί το οποίο δεν σημαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος στη Λιβύη για να το επικυρώσει. Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει στη χώρα του και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής επισκέπτεται τη χώρα μας. Η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική, καθώς καταδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υπάρχει αρραγές μέτωπο».

Επίθεση σε Τσίπρα

«Ενώ εγώ βρίσκομαι απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο πληροφορήθηκα δυστυχώς τις απρεπής και διχαστικές δηλώσεις του κύριου Τσίπρα λάθος στάση λάθος άποψη λάθος πράξεις κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι, η ιστορία της παράταξης μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Θα πω μόνο τούτο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κύριος Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του εύχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος», τόνισε.

«Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες πάντα όπως της ξεπέρασε με ενότητα με σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων έχοντας πάντα για πυξίδα το διεθνές δίκαιο και το εθνικό συμφέρον αυτό θα κάνει και τώρα και είμαι σίγουρος πως θα βγει και πάλι σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει την ρώτα της πρόοδο που έχει χαράξει», συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

ΥΠΕΞ: «Δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης»

Το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, την οποία «καταδικάζει απερίφραστα» ως «ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και «δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».

Απέλαση για τον πρέσβη της Λιβύης

Σήμερα, ανακοινώθηκε επίσημα η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο το εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.

Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει την χώρα. Η απέλαση όπως τονίζεται δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

«Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα. Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του.

Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εγκρίθηκε, χθες το απόγευμα, με 293 ψήφους από την Ολομέλεια του τουρκικού Κοινοβουλίου. Ολα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, εκτός από το φιλοκουρδικό HDP.

«Η ιστορικής σημασίας συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί σήμερα από το Κοινοβούλιό μας, θα φέρει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και την αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα είναι η ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο θα αποτύχουν αυτοί που προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία», ανέφερε ο Οκτάι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία έχει στόχο την επίσπευση της διαδικασίας προτού οργανωθούν διεθνείς αντιδράσεις, έτσι ώστε να έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μνημόνιο έχει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Λίβυου ομολόγου του Μεχμέτ Ταχίρ Σιγιάλα και ουσιαστικά «διαγράφει» από το χάρτη την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελλόριζο, υιοθετώντας την άποψη πως τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ. Εχει συνταχθεί σε τρεις γλώσσες -τουρκικά, αραβικά και αγγλικά- και περιγράφει με χάρτες και συντεταγμένες όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Keywords
Τυχαία Θέματα