Κορονοϊός : Στο 77% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική, στο 91% στη Θεσσαλονίκη, νέα προειδοποίηση Τσιόδρα (vid)

Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό ότι η κατάσταση στη Δυτική Αττική είναι ανησυχητική όπως και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του η  κατάσταση στις ΜΕΘ είναι στα όρια της ασφυξίας. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και η προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο. 

Με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη

Πρεζεράκο, πραγματοποιήθηκε  η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι και σήμερα ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων είναι στα ύψη. Οι νεκροί έφτασαν τους 95 και οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 600. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ανησυχτική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και στη Δυτική Αττική σύμφωνα με όσα τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας που πήρε πρώτος τον λόγο. Παρά τις προσπάθεις  και τις πέντε εβδομάδες lockdown, οι ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες στο 77% και στην Θεσσαλονίκη στο 91%.

Στο κόκκινο η Δυτική Αττική και άλλες περιοχές

Επίσης, το «καμπανάκι» για επτά περιοχές της χώρας λόγω αυξημένων κρουσμάτων έκρουσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά και από σχετική ενημέρωση για το επιδημιολογικό φορτίου που του παρείχε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τη δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά από πέντε εβδομάδες lockdown η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ικανοποιητικά καθώς οι εισαγωγές είναι περίπου ίσες με τις εξαγωγές.

Όπως είπε στο «κόκκινο» βρίσκονται τις τελευταίες επτά ημέρες οι περιφερειακές ενότητες: Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Φλώρινας.

Επιπλέον, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη είναι στο 91%, ενώ πανελλαδικά ανέρχεται στο 83%. Μάλιστα, ο μέσος όρος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι οι 15 ημέρες και της διασωλήνωσης οι 10 ημέρες.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρείχε στον Υπουργό ο κ. Τσιόδρας, η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες μεταξύ 40 και 64 ετών.

 Τις τελευταίες 3 ημέρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία περίπου ίσες μετά εξιτήρια (5 εβδομάδες σε lockdown). Τι τόνισε για τον μέσο όρο παραμονής στις ΜΕΘ ΕΔΩ

Πρεζεράκος: Είμαστε η χώρα στην ΕΕ που έχει τους πιο αυστηρούς κανόνες για τα rapid tests

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες, εξέφρασε από την πλευρά του, Γενικός Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως τόνισε, τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται γιατί τα όπλα της Δημόσιας Υγείας είναι αποτελεσματικά. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά μας σε κάθε παραπληροφόρηση που υπάρχει

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που, όπως είπε, αποτελείται από 31 άτομα και έχει πραγματοποιήσει από την αρχή της πανδημίας 131 συνεδριάσεις, με μέση διάρκεια 3,5 με 4 ώρες.

«Θα γιορτάσουμε διαφορετικά τα Χριστούγεννα, ήδη όμως βλέπουμε φως στο τούνελ» επισήμανε, αναφερόμενος στα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Για τα τεστ καρά του κορονοϊού, σημείωσε ότι όσο περισσότερα γίνονται τόσο το καλύτερο, σχολιάζοντας ότι «είμαστε η χώρα στην ΕΕ που έχει τους πιο αυστηρούς κανόνες για τα rapid tests».

Κικίλιας: «Ο εμβολιασμός είναι εθνικό εγχείρημα και μας αφορά όλους»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας  ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμών. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, ο υπεύθυνος Υγείας-Πρόνοιας του ΚΚΕ Γιώργος Νάνος, η βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Μαρία Αθανασίου και ο εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Δημήτρης Λιάπης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση των κομμάτων από το Υπουργείο Υγείας για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού. Μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένα τεράστιο υγειονομικό εγχείρημα, το μεγαλύτερο που έχει οργανώσει ποτέ η χώρα.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Αφορά τους υγειονομικούς μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους που πρέπει να συμμετέχουν, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τα επιστημονικά και επαγγελματικά Επιμελητήρια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, την Εκκλησία, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, τις ελληνικές επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους, τα συνδικαλιστικά όργανα, τους κοινωνικούς εταίρους, όλες τις οργανώσεις.

Είναι μια τεράστια εθνική προσπάθεια, στην οποία θα συμβάλλουν, πρώτα και πάνω απ’ όλους, σύσσωμα τα κόμματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, τη μείζονα αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονας αντιπολίτευσης.

Στην προσπάθεια αυτή που γίνεται με εγκυρότητα, με επιστημονικά στοιχεία, τεκμηρίωση, διαφάνεια, με λογοδοσία και συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, υπάρχει στα βασικά μια σύγκλιση και μια συμφωνία, στο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας – στις μεγάλες πόλεις, στα μικρά χωριά, στα νησιά, σε όλη την Ελλάδα – για τα επιστημονικά δεδομένα της ανοσίας, του εμβολιασμού και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν τα εμβόλια έτσι ώστε να κινητοποιήσουμε όλη τη χώρα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το πολύ μεγάλο εγχείρημα.

Ένα εγχείρημα το οποίο δεν είναι κυβερνητικό, ούτε κομματικό. Είναι ένα εθνικό εγχείρημα και μας αφορά όλους.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους που αποδέχτηκαν ότι μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα