Κάπνισμα: Για όλα φταίει η καύση

Οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από αυτό το θέμα «δίνουν και παίρνουν»,δημιουργώντας συχνά σύγχυση στους καπνιστές. Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα λοιπόν.

Η καύση και όχι η νικοτίνη είναι το κύριο πρόβλημα που οδηγεί στανοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα

Η νικοτίνη είναι το πιο γνωστό συστατικό που εμπεριέχει το φυτό τουκαπνού και ως εκ τούτου υπάρχει σε όλα τα καπνικά προϊόντα. Είναι πλέον σαφέςότι η νικοτίνη είναι εθιστική και δεν είναι ακίνδυνη, όμως, αντίθετα απ’ ό,τιπολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν, δεν αποτελεί την κύρια αιτία των ασθενειώνπου σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η καύση είναι η αιτία που παράγει τησυντριπτική πλειονότητα των τοξικών ενώσεων που βρίσκονται στον καπνό τουτσιγάρου και προκαλούν τις ασθένειες.
Η νικοτίνη χρησιμοποιείται επίσης, ως το βασικό συστατικό των θεραπειώνυποκατάστασης που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουντο κάπνισμα.
Αξιόπιστοι οργανισμοί Δημόσιας Υγείας, όπως το Public Health England (PHE) καιο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αναγνωρίζουν ολοένα καιπερισσότερο τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνηαλλά δεν περιλαμβάνουν καύση, ως εναλλακτικές του καπνίσματος τσιγάρου για εκείνουςπου αδυνατούν να διακόψουν.

Τι σημαίνει καύση και τι αποτελέσματα έχει

Η καύση είναι μια διαδικασία που απαιτεί τρία στοιχεία: μια πηγήκαυσίμου, όπως ο καπνός· οξυγόνο, που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα· και αρκετήθερμότητα ώστε να ξεκινήσει η αυτο-τροφοδοτούμενη αντίδραση που παράγειθερμότητα. Κατά τη διάρκεια της καύσης, σε ιδανικές συνθήκες, υδρογονάνθρακεςκαι οξυγόνο αντιδρούν και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Σεπραγματικές συνθήκες, όμως, όπως για παράδειγμα κατά τη χρήση των καιόμενωντσιγάρων, δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο ώστε να γίνει τέλεια καύση.

Η ατελής καύση παράγει μονοξείδιοτου άνθρακα και μια σειρά από άλλα μόρια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστείαπό τις υγειονομικές αρχές ως επιβλαβή ή δυνητικά επιβλαβή. Ορισμένες από τιςτοξικές ουσίες που αποδεσμεύονται κατά την καύση σχηματίζουν υγρά και στερεάσωματίδια, τα οποία μαζί με τις υπόλοιπες εκπομπές σχηματίζουν τον καπνό, πουμπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία εάν τον εισπνεύσουμε.

Η διαδικασία της θέρμανσης και οι συνέπειές της

Η νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου απελευθερώνεται στοναέρα σε θερμοκρασίες έως του σημείου βρασμού της, γύρω στους 247°C. Αυτή ηθερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που αρχίζει η καύση του καπνού,περίπου στους 400°C. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό ο καπνός να θερμανθείαρκετά ώστε να απελευθερώσει νικοτίνη, χωρίς να καίγεται και να παράγει αέριοκαπνό. Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, όπως και τα προϊόντα ατμίσματος, κάνουνακριβώς αυτό. Θερμαίνουν τον καπνό ή το υγρό απελευθερώνοντας έτσι τη νικοτίνη και τιςγεύσεις, και μειώνοντας σημαντικά τον σχηματισμό των τοξικών ουσιών.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου

Έχουν εντοπιστεί χιλιάδες συστατικά στο φυτό του καπνού και εκτιμάταιότι άλλα τόσα θα ανακαλυφθούν μελλοντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές Rodgman καιPerfetti. Όπως κάθε φυτό, ο καπνός παίρνει απλά στοιχεία και τα μετατρέπει σεμακρομόρια για την ανάπτυξη και την αυτοσυντήρησή του. Η διαδικασία αυτήκαθίσταται περαιτέρω πολύπλοκη λόγω της καύσης των επεξεργασμένων καιαποξηραμένων φύλλων του, δημιουργώντας το σύνθετο μείγμα των περισσότερων από6.000 χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου όταν καίγεται.

Η γνώση σχετικά με τα συστατικά του καπνού που παράγεται από την καύσητου τσιγάρου ενισχύθηκε κατά πολύ τη δεκαετία του 1950, οδηγώντας στονεντοπισμό μιας σειράς από αλδεΰδες και κετόνες, στις οποίες οφείλεται κατά κύριολόγο ο σχηματισμός όγκων και οι βλάβες που δημιουργούνται στους αεραγωγούς τωνπνευμόνων.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η πλειοψηφία των επιβλαβών ή δυνητικάεπιβλαβών συστατικών (Harmful and Potentially Harmful Constituents - HPHCs) του καπνού του τσιγάρου δημιουργούνται από την ίδια την καύση.Συνεπώς αποφεύγοντας την καύση, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το επίπεδο των επιβλαβώνσυστατικών που παράγονται.

Η μείωση της βλάβης και η μεγάληευκαιρία που αντιπροσωπεύει

Η διακοπή του καπνίσματος παραμένει ο καλύτερος τρόπος για τημείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με αυτό. Οι υπολογισμοίαπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όμως είναι ότι μέχρι το 2025 1δισεκατομμύριο άτομα θα συνεχίσουν να καπνίζουν. Τι θα γίνει με όσους από αυτούςδεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα;

Αρκετοί φορείς στο χώρο της Δημόσιας Υγείας παγκοσμίως, συμφωνούν ότι οιπολιτικές που στηρίζουν τη Μείωση της Βλάβης από το κάπνισμα είναι προς τησωστή κατεύθυνση και συμπληρώνουν τις προσπάθειες που στοχεύουν στην Πρόληψηκαι Διακοπή του τσιγάρου. Λένε δηλαδή, ότι οι καπνιστές που δεν μπορούν ναδιακόψουν αυτή την βλαβερή συνήθεια, θα μπορούσαν να πάρουν τη νικοτίνη πουχρειάζονται από εναλλακτικά προϊόντα, τα οποία δεν έχουν καύση με αποτέλεσμα ναπαρουσιάζουν ένα μειωμένο προφίλ κινδύνου.

Σημαντική σημείωση: Η πιο ασφαλής επιλογή για ένανκαπνιστή είναι να σταματήσει το κάπνισμα

Keywords
Τυχαία Θέματα