LIVE η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου από τη Μητρόπολη Αθηνών (βίντεο - εικόνες)

Η κορύφωση του Θείου Δράματος την ημέρα του απόλυτου πένθους για την Ορθοδοξία.

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, μια ημέρα που κυριαρχεί ο σεβασμός προς τα θεία και η κατάνυξη, στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδας και του πλανήτη, δεν γίνεται Θεία Λειτουργία. Το πρωί, στον Εσπερινό, γίνεται η Αποκαθήλωση (κατεβαίνει το σώμα του Χριστού από τον Σταυρό) και βγαίνει ο Επιτάφιος.

Ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου στην Μητρόπολη Αθηνών

Οι πιστοί προσκυνούν

το Ευαγγέλιο πρώτα και τον Επιτάφιο. (Ο Επιτάφιος είναι ειδικό ύφασμα, πάνω στο οποίο είναι κεντημένο ή ζωγραφισμένο το άχραντο Σώμα του Χριστού και τα πρόσωπα που φρόντισαν για την Αποκαθήλωση και την Ταφή Του).

Με κατάνυξη τελέσθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης στον καθεδρικό ναό Αθηνών και στις εκκλησίες όλης της χώρας και θα ακολουθήσει το απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου.

Με μέτρα για την πανδημία η προσέλευση των πιστών, οι οποίοι πηγαίνουν να προσκυνήσουν και τον Επιτάφιο, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα.

Η αποκαθήλωση είναι η τελετουργική αναπαράσταση της σκηνή της καταβίβασης του σώματος του Ιησού, από το Σταυρό που ακολούθησε τη Σταύρωσή του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η σκηνή αυτή αποτελεί και το κεντρικό σημείο της εκκλησιαστικής «τελετής της Αποκαθήλωσης», στον εσπερινό της Μεγάλης Παρασκευής και που τελείται το μεσημέρι της ίδιας ημέρας για να ακολουθήσει η τοποθέτηση του υφάσματος του Επιταφίου στο κουβούκλιο.

Τα μέτρα

Η περιφορά των Επιταφίων θα γίνει γύρω από τους ναούς στις 20:00 χωρίς τους πιστούς να ακολουθούν, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00. Οι πιστοί θα παρευρεθούν, στέλνοντας κωδικό 6 στο 13033.

Τα μέτρα ειδικά για την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι τα ακόλουθα:

η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών

το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού

τήρηση προστασίας όπως αποστάσεις, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κτλ.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

Γενικότερα, για την ομαλή λειτουργία των εκκλησιών καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ισχύουν τα εξής:

ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά με επαρκή αερισμό των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Δείτε live την Ακολουθία του Επιταφίου από την Μητρόπολη Αθηνών:

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ – ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ

«Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον.»

Στην Μητρόπολη Αθηνών παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, και οι, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Μπούρας, και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Δείτε βίντεο από τον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι

Δείτε εικόνες από τη Μητρόπολη Αθηνών, τον Άγιο Διονύσιο Κολωνάκι και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στου Φιλοπάππου:

Γύρω στις 19:30 στον προαύλιο χώρο της μητρόπολης Αθηνών, βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ευλογώντας τους πιστούς, οι οποίοι λόγω των περιορισμών δεν μπορούν να εισέλθουν στο ναό. Το προσκύνημα του Επιταφίου γίνεται, άλλωστε, εκτός ναών...

Keywords
Τυχαία Θέματα