H Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί: Ίσως δε φτάσουν τα εμβόλια για όλους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για να καλύψει τον εφοδιασμό της με πιθανά εμβόλια COVID-19 αφού εκτιμά ότι ο αριθμός των διαθέσιμων τον επόμενο χρόνο σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να υπολείπεται της ζήτησης, ανέφεραν δύο πηγές της ΕΕ.

Η πιθανή κίνηση της ΕΕ θα μπορούσε να αποδυναμώσει μια παγκόσμια προσπάθεια προμηθειών υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να περιορίσει περαιτέρω τα εμβόλια που διατίθενται σε φτωχότερες χώρες, παρόλο που το μπλοκ έχει υποστηρίξει δημόσια τη διανομή

εμβολίων COVID-19 σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό .

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε σε συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι «προσπαθούσε να είναι ρεαλιστικός, καθώς ο συνολικός αριθμός εμβολίων που θα μπορούσαν να παραχθούν παγκοσμίως το επόμενο έτος είναι 2,4 δισεκατομμύρια», δήλωσε μια από τις πηγές της ΕΕ στο Reuters.

Το πρόγραμμα του ΠΟΥ, που ονομάζεται COVAX, θέλει να εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021 και πολλές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αγωνίζονται να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις δικές τους προμήθειες πιθανών εμβολίων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής, η ζήτηση θα μπορούσε να ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά το επόμενο έτος. Ας σημειωθεί ότι τα παγκόσμια περιστατικά κορονοϊού ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια την Πέμπτη.

Η προτροπή της Κομισιόν στις κυβερνήσεις για τα εμβόλια
Keywords
Τυχαία Θέματα