Frontex: Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί από το 2022

Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί το 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιασθεί το 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Κατά τους πρώτους

πέντε μήνες του 2023, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν περισσότερες των 50.300 εισόδων μέσω της κεντρικής Μεσογείου, «ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2017», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex. «Η κεντρική Μεσόγειος παραμένει η βασική μεταναστευτική οδός προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» και από την οδό αυτή, με περισσότερες των 50.300 εισόδων, έγινε σχεδόν το ήμισυ των παράνομων αφίξεων το 2023», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Frontex.

Συνολικά ο αριθμός των εισόδων που καταγράφηκαν από την Frontex ανάμεσα στον Ιανουάριο και στο τέλος του Μαΐου έφθασε στις 102.000, δηλαδή 12% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Η δεύτερη πλέον χρησιμοποιούμενη οδός είναι η οδός των Βαλκανίων, με περισσότερες των 30.700 εισόδους - 25% λιγότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Σε όλες τις άλλες οδούς έχει καταγραφεί μείωση εισόδων, εκτός του δρόμου της κεντρικής Μεσογείου. Η οδός της δυτικής Μεσογείου γνώρισε μείωση κατά 6%, ενώ η οδός της δυτικής Αφρικής κατέγραψε κατά 47% λιγότερες εισόδους.

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην μακρά περίοδο κακοκαιρίας που έκανε ακόμη πιο επικίνδυνα τα ταξίδια. Η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Frontex και «πρέπει να αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας των διακινητών τους προσεχείς μήνες».

Χθες, Πέμπτη, ο επικεφαλής της Frontex Χανς Λέιτενς βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς . Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής άρχισε η σταδιακή μεταφορά των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο στην Πύλο, από την Καλαμάτα σε δομή στη Μαλακάσα. Από τους 104 που βγήκαν ζωντανοί από το μοιραίο πλοίο, οι 69 φιλοξενούνταν στην Καλαμάτα, οι 26 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ενώ οι εννέα έχουν κρατηθεί από την Αστυνομία καθώς φέρονται να είναι ανάμεσα στους διακινητές που οργάνωσαν αυτό το ταξίδι προς τον θάνατο. Πρόκειται για άνδρες από 20 ως και 40 ετών, όλοι με καταγωγή από την Αίγυπτο.

Ανάμεσα στους 104 διασωθέντες οι οποίοι είναι όλοι άνδρες καθώς γυναίκα έχει ανασυρθεί μόλις μία κι εκείνη νεκροί, υπάρχουν και 10 ανήλικοι, οι έξι από αυτούς ασυνόδευτοι. Και για εκείνους θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πλέον η διαχείριση των διασωθέντων πέρασε από το Λιμενικό Σώμα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.

#FRONTEX #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΝΑΥΑΓΙΟ #ΠΥΛΟΣ #ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ #ΕΥΡΩΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Frontex, Μεσόγειο, 2022,Frontex, mesogeio, 2022